Twee vrachtwagens met bezittingen van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne zijn aangekomen in de stad Charkov. Daar worden ze onderzocht.

"Na het eerste onderzoek worden de spullen zo snel mogelijk naar Nederland gevlogen. Het is nog niet bekend wanneer dit precies zal plaatsvinden'', liet het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag weten.

Het gaat om negen kubieke meter aan spullen, zoals kleren, post, creditcards, knuffels en foto's. Ze zijn maandag verzameld op de plek waar het toestel in juli neerkwam.

De bezittingen hebben volgens de leider van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, een emotionele waarde voor de nabestaanden.

Alles verzameld

Een minister van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk heeft dinsdag tegen de NOS gezegd dat alle persoonlijke spullen van de slachtoffers van de ramp inmiddels zijn verzameld en dat er afgezien van enkele wrakstukken niets meer ligt in het gebied.

De Nederlandse repatriëringsmissie heeft echter niet de indruk dat alles al weg is en wil terug naar het gebied om het met eigen ogen te kunnen verifiëren, aldus de woordvoerder. ''We gaan niet af op wat een minister van de zelfverklaarde republiek Donetsk zegt. We willen het zelf zien en zelf conclusies trekken.''

Wanneer er precies verder kan worden gezocht op de rampplek, is nog onduidelijk. De zoektocht werd dinsdag niet voortgezet, omdat het te onveilig was. Ondanks een wapenstilstand wordt er af en toe nog gevochten in de omgeving. Van dag tot dag kijkt de repatriëringsmissie wanneer er weer een mogelijkheid is om naar het rampgebied te gaan.

Hilversum

Bij de ramp met vlucht MH17 kwamen de 298 passagiers en bemanningsleden om het leven. Van hen zijn inmiddels 272 geïdentificeerd, onder wie 175 van de 196 Nederlandse slachtoffers.

Het team specialisten is nog steeds druk bezig met de identificatie in de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum. Daar werken experts uit meerdere landen. Het identificeren kan volgens het ministerie nog een tijd duren.

Dossier vliegramp | Chronologie vliegramp l Het conflict in Oost-Oekraïne