De zoekactie maandag naar persoonlijke spullen van de slachtoffers van rampvlucht MH17 is succesvol geweest.

Nabij de plek waar in juli het toestel van Malaysia Airlines neerstortte, zijn koffers, paspoorten, creditcards, sieraden, knuffels, post en foto’s gevonden.

Dat maakte Pieter-Jaap Aalbersberg, hoofd van de repatriëringsmissie, maandagavond bekend. De verzamelde bezittingen gaan waarschijnlijk dinsdag via Donetsk naar Charkov.

Ook gaan acht extra experts naar Charkov om daar een eerste ''forensische check’’ op de gevonden spullen uit te voeren. Het is de bedoeling dat de persoonlijke bezittingen daarna zo snel mogelijk naar Nederland worden gevlogen.

Het doet Aalbersberg goed dat het lokale agentschap voor rampenbestrijding (SES) veel persoonlijke bezittingen, negen kuub, van de slachtoffers heeft opgehaald. ''Daar zijn we ze dankbaar voor’’, aldus Aalbersberg.

Nederland heeft altijd gezegd zich maximaal in te spannen om zoveel mogelijk persoonlijke bezittingen terug te krijgen. Aalbersberg: ''Het is goed om te zien dat deze manier van werken ook resultaat oplevert.’’

Te gevaarlijk

De zoektocht op de rampplek wordt dinsdag niet voortgezet. De situatie is volgens Aalbersberg te onveilig.

Maandag werd rond het middaguur nog geschoten in de nabijheid van de plek in Oost-Oekraïne waar het toestel uit de lucht werd gehaald.

Het maakt voor Aalbersberg duidelijk dat de repatriëringsmissie nog niet kan worden hervat. Wel wordt elke dag bekeken of het mogelijk is om terug te gaan.

Maandag hebben rampenbestrijders en brandweer spullen opgehaald bij inzamelpunten bij Roszypne en Grabovo en in de omgeving van deze dorpen.

De veiligheidssituatie liet het volgens Aalbersberg niet toe om ook in Petropavlivka persoonlijke bezittingen te verzamelen.

Niet alleen lokale hulpverleners, maar ook de OVSE, die voor Nederland onderhandelt met de separatisten, was mee naar de rampplek. En er was een team van vier Nederlanders bij, medewerkers van het ministerie van Defensie.

Dossier vliegramp | Chronologie vliegramp l Het conflict in Oost-Oekraïne