In een brief aan de nabestaanden bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) donderdagochtend dat een van de passagiers van MH17, een Australiër, een zuurstofmasker om de nek had. 

Het masker was met een elastiek bevestigd om de nek van het slachtoffer. Niet bekend is hoe en wanneer het masker om de nek van het slachtoffer is gekomen. Alle andere passagiers droegen geen masker, meldt de recherche.

Het zuurstofmasker dat op het slachtoffer werd aangetroffen, is volgens het OM van hetzelfde type "zoals dat ook wordt gebruikt in een Boeing 777". Het OM en de politie doen onderzoek naar het masker, zo blijkt uit een informatiebrief aan de nabestaanden.

De brief aan de nabestaanden werd verstuurd in reactie op de uitspraken van minister Frans Timmermans in de uitzending van het tv-programma Pauw. 

Druk weg

Het zuurstofmasker waar het om gaat, komt tevoorschijn als de druk in het toestel wegvalt. Het is bedoeld voor de bemanning en passagiers, zodat normaal ademen in bepaalde situaties mogelijk blijft. ''We begrijpen dat onder nabestaanden de vraag leeft waarom dit niet eerder naar buiten is gebracht'', wordt in de brief geschreven.

Het zuurstofmasker is door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzocht op vingerafdrukken, speeksel en DNA. Dit onderzoek heeft geen resultaat opgeleverd. Hoe en wanneer het zuurstofmasker bij het slachtoffer om de nek is gekomen, is onbekend

Tijdig ingelicht

Het schrijven meldt verder dat door de uitlatingen van Timmermans gisteravond ''ongelukkigerwijze'' onrust is ontstaan. ''Het Openbaar Ministerie betreurt deze commotie en heeft u via de familierechercheurs op de hoogte willen stellen van het juiste en volledige verhaal.''

Volgens de recherche zijn "de betrokken nabestaanden" tijdig ingelicht over de bevindingen. Deze werden niet verder naar buiten gebracht omdat het OM nog onderzoek doet naar "de toedracht en de betekenis van het aantreffen van dit zuurstofmasker".

"De vraag of en in welke mate inzittenden van MH17 iets hebben gemerkt van de crash is onderdeel van het onderzoek", reageert de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. "In het eindrapport zal de Raad deze vraag alleen beantwoorden als daar met voldoende zekerheid iets over gezegd kan worden."

Reactie Timmermans

Timmermans heeft inmiddels laten weten zijn uitspraken te betreuren. ''Zeker de nabestaanden wil ik echt mijn verontschuldigingen aanbieden'', zei hij in het gebouw van de Tweede Kamer tegen journalisten. ''Ik had het niet moeten zeggen, omdat de nabestaanden hiervan niet op de hoogte waren'', stelde hij over zijn uitspraak woensdagavond in Pauw. ''De MH17-ramp gaat me aan het hart. Ik leef enorm mee met de nabestaanden." 

De minister wijst erop dat die informatie eerder wel is gedeeld met de nabestaanden van dat slachtoffer, maar niet verder is verspreid omdat er nog geen enkele conclusie aan kan worden verbonden en meer onderzoek nodig is.

Het ministerie laat zich er overigens niet over uit of de persoon met het mondkapje een Australiër was, en zegt alleen dat het niet om een Nederlander ging.

Bekijk hier de reactie van Timmermans:

Geschrokken

Nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 reageerden geschrokken op de uitspraken van Timmermans. "Ik schrok me dood toen ik dit hoorde", zegt een nabestaande tegen de NOS. "Hoe komt Timmermans aan deze informatie en wat weet hij nog meer? Blijkbaar zijn er dingen die wij niet mogen weten."

"Ik klapperde met mijn oren toen ik het hoorde", stelt een advocaat die dertig nabestaanden vertegenwoordigt. "Deze informatie is nog niet eerder gedeeld en is tegenstrijdig met wat eerder is gemeld door de Onderzoeksraad voor Veiligheid."

Bekijk hier het fragment uit Pauw:

Dossier vliegramp | Chronologie vliegramp l Het conflict in Oost-Oekraïne