Premier Rutte is niet optimitisch over het terughalen van stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van de Nederlandse slachtoffers die omkwamen bij de ramp met de MH17 op 17 juli.

Dat zei Rutte vrijdagavond in televisieprogramma Nieuwsuur.

"Op dit moment ben ik niet optimistisch dat wij voor de winter terug kunnen keren," zegt de premier. "Onze ambitie is voor de winter terug te keren, met als eerste prioriteit de overschotten en de persoonlijke bezittingen." 

Daarnaast hoopt Rutte dat de Onderzoekraad voor Veiligheid direct aan de slag kan met een onderzoek naar de mogelijke oorzaak van de vliegramp. 

Contact met de pro-Russische separatisten die de plek rondom de ramp in Oost-Oekraïne controleren, is volgens Rutte "volstrekt uitgesloten", omdat Nederland de separatisten niet erkent. "Dat zou ons in een onmogelijke positie hebben gebracht in de relatie met Rusland en Oekraïne. Wij zijn een NAVO-land."

Maleisië

"Nederland gaat door met het onderzoek naar de ramp tot de onderste steen boven is, maar honderd procent garantie kan ik niet geven." De premier zei wel te garanderen dat Nederland hier "zijn uiterste best voor zal blijven doen."

De Maleisische regering zocht wel contact met de pro-Russische rebellen om bezittingen en lichamen van slachtoffers te kunnen bergen. "Ieder land maakt daarin zijn eigen afweging," zei Rutte daarover.

Op 1 augustus startte Nederland een repatriëringsmissie in Oekraïne, die op 6 augustus werd afgebroken omdat de situatie in het rampgebied te onveilig was door constante gevechten tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten. Ondanks een staakt-het-vuren wordt nog steeds gevochten in het gebied.

Bij de ramp met vlucht MH17 kwamen 298 mensen om, onder wie 196 Nederlanders. Vrijdag werd bekend dat 251 van hen inmiddels zijn geïdentificeerd.