Schiphol gaat de ruimte met steunbetuigingen aan de slachtoffers van vlucht MH17 op 1 november sluiten.

De condoleanceboeken, kaartjes, knuffels, foto's, brieven en tekeningen worden bewaard tot er een bestemming voor is gevonden. Dat gebeurt in overleg met de nabestaanden.

Na de vliegramp in Oekraïne half juli ontstond buiten bij vertrekhal 3 een enorme bloemenzee ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Begin augustus werden de nog verse bloemen, meer dan duizend knuffels en andere persoonlijke spullen verplaatst naar de voetgangersverbinding onder het World Trade Center op de luchthaven.

In deze afgesloten ruimte, op ongeveer 250 meter loopafstand van de vertrekhal, hadden de boeketten en knuffels niet te lijden onder het weer. De ruimte werd tot 'Reflection MH17' gedoopt.

Op de nieuwe locatie konden mensen terecht tussen 7.00 uur 's ochtends en 19.00 uur 's avonds. Afgelopen week zijn de openingstijden verkort, van 10.00 tot 14.00 uur. "Het is er steeds minder druk'', verklaarde een woordvoerder van Schiphol. "Vooral na de schoolvakanties nam de aanloop zienderogen af.''

Condoleanceboeken

In de herdenkingsruimte zijn inmiddels meer dan vijftig condoleanceboeken getekend. Bij het opruimen op 1 november staat niets bijzonders gepland. De verwelkte en uitgedroogde bloemen worden overigens niet bewaard. Daar worden alleen de kaartjes van af gehaald.

Schiphol denkt nog steeds na over een permanent gedenkteken voor de slachtoffers. De luchthaven voert daar overleg over met alle betrokkenen, onder anderen met familieleden en vrienden van de passagiers die zijn omgekomen.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines vertrok donderdag 17 juli vanaf Schiphol naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur.