Het is momenteel te gevaarlijk om de onderzoekers te laten terugkeren naar het gebied waar het neergehaalde vliegtuig van Malaysia Airlines is terechtgekomen.

De dertig extra onderzoekers die vorige week naar de oostelijke stad Charkov werden gestuurd, worden daarom weer teruggehaald naar Nederland. Er blijft een team van twintig man achter. 

Dat heeft premier Mark Rutte vrijdag na de ministerraad gezegd.  "Het is op dit moment simpelweg niet verantwoord om mensen het veld in te sturen." Dat is ook het oordeel van Maleisië en Australië, aldus Rutte. 

De ambitie is nog steeds om terug te keren zodra de omstandigheden dat toelaten. Het extra personeel heeft de afgelopen week nuttig werk verricht. Dat maakt het mogelijk om zodra het mogelijk is om 'in hele korte tijd' naar de rampplek te gaan. 

De premier kondigde de komst van de extra onderzoekers vorige week vrijdag aan. Toen was nog een 'hoopvolle' ontwikkeling gaande sinds het staakt-het-vuren.

Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zegt dat de eerste prioriteit van Nederland in het onderzoek was en blijft het terugbrengen van alle stoffelijke overschotten en bezittingen van de slachtoffers. En ''wij rusten niet tot de daders zijn berecht", zeiTimmermans ministervrijdag tot drie keer toe in zijn toespraak in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Het gaat de Nederlandse regering om de waarheid. Dit is het grootste strafrechtelijk onderzoek in de Nederlandse geschiedenis, aldus de minister. ''Toegang tot de rampplek is nog altijd wenselijk om data te kunnen verzamelen, ook van de stoffelijke overschotten die er nog liggen.''

Bekijk hier de persconferentie van Rutte:

Augustus

De repatriëringsmissie werd begin augustus opgeschort omdat het te onveilig was in het rampgebied. Het toestel van Malaysia Airlines (vlucht MH17) werd op 17 juli neergeschoten. Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om het leven.

Vrijdag werd bekendgemaakt door het ministerie van Veiligheid en Justitie dat er deze week veertien slachtoffers zijn geïdentificeerd. Het totaal geïdentificeerden komt daarmee op 225. Van de nieuwe geïdentificeerden hebben zeven de Nederlandse identiteit. In totaal zijn nu 141 Nederlanders geïdentificeerd.

De nabestaanden van de slachtoffers zijn geïnformeerd. Ze mogen er zelf voor kiezen om ook de burgemeester van hun woonplaats te informeren. Op verzoek van de betrokken ambassades wordt niet bekendgemaakt welke nationaliteit de andere geïdentificeerden hebben. 

Rusland

Rusland heeft vrijdag in de VN-Veiligheidsraad geopperd dat er een speciale VN-gezant komt voor het onderzoek naar de ramp. Ook moet worden overwogen een speciale missie naar de plek van de crash te sturen, aldus de Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin.

Tsjoerkin was opnieuw zeer kritisch over het onderzoek onder Nederlandse leiding naar de ramp. Hij uitte twijfels over de onafhankelijkheid en de transparantie.

De Veiligheidsraad sprak vrijdag op Russisch initiatief over het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over rampvlucht MH17.

Minister Timmermans liet weten dat Rusland volstrekt alleen staat met de kritiek op de onderzoeksraad. Volgens hem is de steun voor het onderzoek binnen de VN Veiligheidsraad "zeer groot'’. "Er is bij de andere landen veel waardering voor het eerste rapport van de onafhankelijke onderzoeksraad."

Dossier vliegramp | Chronologie vliegramp l Het conflict in Oost-Oekraïne