Het Duitse bedrijfsrecherchebureau Wifka heeft een beloning van 30 miljoen dollar (23 miljoen euro) uitgeloofd voor een tip die leidt naar de daders die op 17 juli vlucht MH17 neerschoten.

Wifka wil ook weten wie de opdrachtgevers waren, waar de daders nu zijn en wie hen beschermt.

Dit staat op de website van het bedrijf. Wifka zegt er niet bij wie zijn opdrachtgever(s) zijn.

Wel vermeldt het recherchebureau dat informatieverstrekkers een nieuwe identiteit wordt aangeboden. Dat is een belofte die doorgaans alleen staten kunnen doen, in het kader van een getuigenbeschermingsprogramma.

Volgens het Duitse zakenblad Capital dat als eerste over de beloning berichtte, gaat het om het hoogste bedrag ooit: zelfs voor het oppakken van terreurbaas Osama Bin Laden hadden de VS 'slechts' 25 miljoen dollar over.

Tussenpersonen

Directeur Josef Resch van Wifka zei tegen Capital dat hij zelf de identiteit van de opdrachtgevers niet kent. Hij heeft in diverse landen ontmoetingen met tussenpersonen gehad. Een van hen sprak met een Zwitsers accent.

De beloning is gedeponeerd bij een bank in Zwitserland. Wifka belooft tipgevers ''absolute vertrouwelijkheid''. Belangstellenden wordt geadviseerd contact op te nemen via een advocaat en niet onnodig details te noemen aan de telefoon of via email.

Resch is ervan overtuigd dat de hoge beloning mensen zal motiveren uit de school te klappen. ''Iedereen is te koop, het is alleen maar een vraag van het bedrag.'' Volgens de directeur zijn er al tips binnengekomen die nu worden nagetrokken. Zijn eerste indruk is dat die ''niet zoveel waard'' zijn.

Resch heeft veel theorieën wie zijn opdrachtgevers zouden kunnen zijn, zo zei hij tegen Capital. Misschien Russische oligarchen die president Poetin willen beschadigen, of geheime diensten. Of gewoon iemand die eindelijk duidelijkheid wil.

Hij twijfelt er niet aan dat zijn opdrachtgever serieus is. Hij heeft al 40.000 euro gekregen voor de 'intake' van de opdracht plus 500.000 euro voorschot op een bedrag dat hij krijgt in het geval van succes.

Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie (OM) raadt af om waardevolle informatie omtrent eventuele daders te deponeren bij ''een onbekend bureau, waarvan niet vaststaat wie erachter zit.''

Dat zei een woordvoerder van het landelijk parket van het OM woensdag. ''Als mensen informatie hebben, moeten zij zich daarmee melden bij de politie'', aldus de woordvoerder.

Politie en justitie in Nederland werken met man en macht aan een strafrechtelijk onderzoek, waarin helder moet worden wie er achter het neerhalen zit.

Dossier vliegramp | Chronologie vliegramp l Het conflict in Oost-Oekraïne