OVSE-waarnemers zijn zondag onder vuur komen te liggen na een verkenning in het gebied van de ramp met vlucht MH17 in Oekraïne.

De verkenning was op verzoek van onder meer Nederland. Een van de twee gepantserde terreinwagens raakte zo beschadigd, dat de OVSE-waarnemers de auto achter moesten laten. Dat heeft de OVSE maandag laten weten.

OVSE'ers werden verscheidene keren geconfronteerd met mortiergranaten die vlakbij insloegen. Bij een van de incidenten sloegen 22 projectielen in op 50 tot 80 meter van de wagens.

Ondanks intensief contact met zowel het Oekraïense leger als de pro-Russische strijders gingen de beschietingen door. De waarnemers kwamen uiteindelijk pas 's nachts terug in Donetsk.

Zondag waren ook al enkele granaten ingeslagen in de buurt van OVSE'ers bij een markt in de stad Donetsk, die kort daarvoor ook al onder vuur had gelegen.  

Het gebied waar vlucht MH17 op 17 juli neerkwam, is strijdgebied. De rebellen controleren het gebied, maar het Oekraïense leger probeert de separatisten te verdrijven. Door een staakt-het-vuren wordt er minder gevochten, maar nog altijd is er sprake van incidenten en schotenwisselingen. 

Bombardementen

Bij beschietingen in Donetsk zijn zondag zes mensen om het leven gekomen en vijftien gewond geraakt.

Dat heeft het stadsbestuur maandag bekendgemaakt. Niet eerder vielen er zoveel slachtoffers sinds op 5 september de rebellen en de Oekraïense regering een staakt-het-vuren overeen kwamen. 

Rond de luchthaven van Donetsk, die in handen van de regering is, werd zwaar gevochten. Zondag werden enkele wijken in het noorden van de stad beschoten.

Niet alleen vielen er doden en gewonden, ook raakten gebouwen beschadigd. Maandag klonken vanuit de richting van de luchthaven voortdurend zware explosies. In het centrum werd geschoten. 

Schuld

De Oekraïense regering heeft de rebellen de schuld gegeven van de burgerdoden die zondag vielen. "Vandaag noch gisteren noch in de dagen daarvoor hebben Oekraïense militairen woonwijken gebombardeerd", liet een woordvoerder van de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad weten.

De regering, maar ook de rebellen, hebben laten weten dat ze zich opnieuw gaan bewapenen als er opnieuw gevechten uitbreken. 

Oekraïne en het Westen hebben Rusland er herhaaldelijk van beschuldigd dat het de opstand in Oost-Oekraïne aanwakkert door manschappen, wapens en expertise te leveren aan de rebellen. 

Militanten Oekraïne: Teruggedrongen maar nog niet verslagen

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne