Nederlandse, Maleisische en Australische onderzoekers kunnen nog altijd niet terug naar het gebied in Oost-Oekraïne waar het neergehaalde vliegtuig van Malaysia Airlines terecht is gekomen.

De veiligheidssituatie is daar niet stabiel genoeg om de zoekactie te hervatten.

Dat zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) donderdag na een gesprek in Den Haag met haar Maleisische collega Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

''Het staakt-het-vuren wordt geschonden en het bestand is en blijft broos'', aldus Hennis. Ze hoopt dat het bergingswerk kan worden hervat voordat de winter invalt. ''Dat is en blijft ons doel.''

Nederlandse, Maleisische en Australische militairen en politiemensen staan paraat in de Oekraïense hoofdstad Kiev en de oostelijke stad Charkov om, zodra het kan, gezamenlijk terug te keren naar de rampplek.

''We trekken samen op'', zei Hennis. Volgens haar is het heel duidelijk dat Nederland en Maleisië op dezelfde lijn zitten. Afgelopen weekeinde leek het er even op dat Australië en Maleisië hun eigen plan trokken door aan te kondigen dat ze opnieuw onderzoekers naar Oost-Oekraïne sturen.

In de gaten houden

Het Nederlandse ministerie van Defensie leidt de repatriëringsmissie in Oost-Oekraïne en houdt de veiligheidssituatie ter plaatse in de gaten. De leider van de missie, Pieter-Jaap Aalbersberg, is inmiddels weer in Kiev. Hij spreekt daar met alle autoriteiten over de laatste ontwikkelingen om een goed beeld te krijgen van de huidige omstandigheden.

Rampvlucht MH17 werd op 17 juli neergeschoten. Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om het leven.

Dun ijs

Door het staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne lijkt het weliswaar veiliger in het rampgebied waar de brokstukken van de neergeschoten Boeing liggen, maar het blijft ''dun ijs". ''En dun ijs kan breken." Dat is de inschatting van Alexander Hug, het plaatsvervangend hoofd van de waarnemersmissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

In een interview met Sven Kockelmann dat de KRO donderdagavond uitzendt, benadrukt Hug dat de Nederlandse regering zelf moet inschatten of het veilig genoeg is om er weer onderzoekers naartoe te sturen.

De Zwitser en zijn team waren als een van de eersten ter plaatse nadat het toestel op 17 juli was neergestort.

Advies

Het kabinet wil zodra de veiligheidssituatie het toelaat de bergingsmissie in het rampgebied hervatten. Die werd begin augustus al snel afgebroken omdat de gevaren te groot waren.

Hug durft zich niet te wagen aan een veiligheidsadvies. Wel raadt hij in het algemeen aan alles te coördineren met de Oekraïense regering en de rebellen in het gebied. Als de Nederlandse overheid hulp wil van de OVSE, stelt de organisatie graag haar contacten en expertise ter beschikking.

De regering in Kiev en de separatisten die naar aansluiting bij Rusland streven spraken vorige week af de wapens neer te leggen. Het is sindsdien echter herhaaldelijk geschonden. Daarom is de zoektocht naar mogelijke lichaamsresten en spullen van slachtoffers nog altijd niet hervat.

Dossier vliegramp | Chronologie vliegramp l Het conflict in Oost-Oekraïne