Oekraïne "draagt de volledige verantwoordelijkheid" voor de vliegramp met vlucht MH17. Dat stelt de Russische minister van Defensie volgens het Franse persbureau AFP

Rusland heeft altijd volgehouden op geen enkele manier verantwoordelijk te zijn geweest voor de ramp op 17 juli.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) stelde dinsdag in een rapport dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines is neergestort nadat het in de lucht met hoge snelheid is doorboord "door een groot aantal objecten". 

MH17 is "tijdens de vlucht in stukken gebroken, vermoedelijk als gevolg van structurele schade aan het toestel veroorzaakt door een groot aantal objecten dat met hoge snelheid het toestel heeft doorboord", zo oordeelt de raad. 

De onderzoeksresultaten wijzen er sterk op dat het veelbesproken scenario dat de Boeing met een luchtdoelraket uit de lucht is geschoten, klopt. Dergelijke raketten exploderen vlak bij het toestel en lanceren daarmee een groot aantal zware balletjes in de richting van het vliegtuig. De Onderzoeksraad gaat zelf niet in op deze conclusie.

'Belastend voor Kiev'

De pro-Russisch rebellen in Oost-Oekraïne lieten dinsdag al snel na de publicatie weten dat het rapport de Oekraïense regering belast. Volgens hen staat de Oekraïense lezing over de ramp bol van de tegenstrijdigheden en worden die door het rapport bevestigd.

"Het is duidelijk dat het een provocatie is van het Oekraïense leger om Rusland en de milities in diskrediet te brengen", stelt rebellenleider Miroslav Roedenko tegen persbureau Interfax. Welke tegenstrijdigheden volgens hem zijn bevestigd, werd niet duidelijk.

'Premier' Aleksandr Zachartsjenko van de Volksrepubliek Donetsk herhaalde dat de rebellen niet de wapens hebben om een verkeersvliegtuig neer te halen. Volgens hem is het noodzakelijk dat internationale experts alle wrakstukken ophalen die nodig zijn voor het onderzoek.

Condoleance

Er is nog steeds veel belangstelling voor het condoleanceregister voor de nabestaanden van de vliegramp in Oekraïne. Het register ligt op een tafel in de hal van het ministerie van Veiligheid en Justitie in Den Haag. Dagelijks tekenen nog tientallen mensen het register, laat een woordvoerder woensdag weten.

Het condoleanceregister op het departement werd na de ramp van vlucht MH17 geopend. Vele duizenden mensen hebben inmiddels getekend, onder wie koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Het register blijft voorlopig nog open. Het wordt samen met andere condoleanceregisters ter beschikking gesteld aan de nabestaanden. Hoe en wanneer dit gebeurt is nog niet duidelijk, aldus de woordvoerder.

Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, van vlucht MH17 kwamen om toen het vliegtuig 17 juli werd neergeschoten

Dossier vliegramp | Chronologie vliegramp l Het conflict in Oost-Oekraïne