Australië en Maleisië willen opnieuw onderzoekers sturen naar Oost-Oekraïne, waar het vliegtuig van vlucht MH17 is neergestort. 

Dat hebben de Australische premier Tony Abbott en zijn Maleisische ambtgenoot Najib Razak zaterdag bekendgemaakt.

Abbott en Razak willen hun ''inspanningen versterken'' en nauwer met de internationale partners zoals Nederland en Oekraïne samenwerken om ervoor te zorgen dat de overgebleven slachtoffers aan de families kunnen worden overgedragen. Eerdere onderzoeken werden afgebroken vanwege gevechten in het gebied.

Nederland wil ook terug naar het rampgebied, maar dat is op dit moment nog niet aan de orde. Pas als de situatie er ''voor enige tijd stabiel en veilig is'' kunnen Nederlandse onderzoekers terug om hun werk af te maken, zei minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) vrijdag nog.

Hij en zijn medewerkers houden de ontwikkelingen voortdurend in de gaten. Dat gebeurt in overleg met de Nederlandse coördinatoren die vanuit Oekraïne rapporteren over de situatie, aldus Opstelten.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines crashte op 17 juli met 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, in het oosten van Oekraïne. Het toestel, een Boeing 777, werd vermoedelijk neergehaald met een raket.

Dossier vliegramp | Chronologie vliegramp l Het conflict in Oost-Oekraïne