De Maleisische minister van Defensie reist dit weekeinde naar Oekraïne in een poging weer toegang te krijgen tot de rampplek van vlucht MH17. 

''De premier heeft mij gevraagd naar Kiev te reizen om overeenkomsten met alle partijen te sluiten zodat ons onderzoeksteam terug kan naar de rampplek'', citeerden Maleisische media de bewindsman.

''Het kabinet heeft besloten dat er onmiddellijk actie nodig is in deze zaak'', zei hij tijdens een persconferentie.

''Mijn belangrijkste missie is een veilige doorgang te creëren naar de rampplek zodat onderzoekers verder kunnen gaan met hun werkzaamheden om vermiste slachtoffers van MH17 te vinden. We hopen dat de Oekraïense regering en de separatisten tegemoet komen aan dit verzoek.''

De situatie in het oosten van Oekraïne is volgens de minister nog steeds gespannen maar dat heeft ''onze vastberadenheid om terug te keren naar de rampplek nooit gebroken.''

Staakt-het-vuren

Vrijdagmiddag moet in Oekraïne een staakt-het-vuren van kracht worden tussen het regeringsleger en de opstandelingen in het oosten van het land. Zware gevechten in de omgeving van Donetsk zorgden ervoor dat Nederlandse en Maleisische onderzoekers enkele weken geleden weggingen uit het gebied van de rampplek. Het werken was er te gevaarlijk.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines crashte op 17 juli met 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, in het oosten van Oekraïne. Het toestel, een Boeing 777, werd vermoedelijk neergehaald met een raket. De Onderzoeksraad voor Veiligheid presenteert dinsdag een rapport met de eerste bevindingen over de oorzaak van de vliegramp. Van 183 inzittenden zijn stoffelijke resten geïdentificeerd.

Dossier vliegramp | Chronologie vliegramp l Het conflict in Oost-Oekraïne