Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans heeft zijn Australische collega Julie Bishop donderdag onderscheiden voor haar inzet na de ramp met vlucht MH17. 

De Australische minister kreeg van Timmermans het Ereteken voor Verdienste van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Nederland heeft in de nasleep van de ramp heel goed samengewerkt met Australië, aldus Timmermans.De onderscheiding is sinds de instelling ervan in 2010 pas tien keer eerder toegekend. De handeling vond plaats in de marge van de NAVO-top in Newport (Wales).

Eerder op de dag maakte hij duidelijk dat het nog niet te zeggen is wanneer Nederlandse onderzoekers weer terug kunnen naar de plek van de crash in het oosten van Oekraïne. ,,Er wordt daar nu gevochten, het is oorlogsgebied. En over anderhalve maand is het daar echt winter. Dan ligt er een meter sneeuw en valt er moeilijk te werken. Zodra het mogelijk is gaan we het weer doen'', stelde Timmermans.

In het toestel van Malaysia Airlines, dat zeer waarschijnlijk werd neergehaald door pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne, zaten 38 Australiërs en 196 mensen met een Nederlands paspoort. Alle in totaal 298 inzittenden kwamen om het leven.

Dossier vliegramp | Chronologie vliegramp l Het conflict in Oost-Oekraïne