Rusland wil dat de gegevens uit de zwarte dozen van de Boeing van Malaysia Airlines die op 17 juli boven Oost-Oekraïne werd neergeschoten, zo snel mogelijk worden geopenbaard. 

Dat heeft onderminister Anatoli Antonov van Defensie zaterdag laten weten. Rusland vraagt zich af waarom de de internationale onderzoekers de data nog niet hebben gepubliceerd.

Ondanks sterke signalen dat het toestel door pro-Russische separatisten naar beneden is gehaald, beschuldigen de Russen nog altijd het Oekraïense leger.

''De catastrofe met de Boeing roept meer en meer vragen op. Maar de laatste tijd meldt niemand er nog iets over'', aldus Antonov. ''Waarom is de data van de gesprekken tussen de piloten en de luchtverkeersleiders nog steeds niet gepubliceerd? Wie houdt dat tegen?''

Het interview van Antonov bij persbureau RIA Novosti lijkt de zoveelste poging van de Russen om via de media tegen de kritiek in te gaan die er op Rusland is over zijn rol bij de vliegramp.

Westerse landen bekritiseren de regering van president Vladimir Poetin fel. Ze verdenken die ervan dat ze de rebellen in het oosten van Oekraïne steunen in de strijd tegen de regeringstroepen. Zo zou het wapensysteem waar het toestel mee uit de lucht is geschoten, zijn geleverd door de Russen. Rusland spreekt dit nog altijd tegen.

Alle 298 inzittenden van vlucht MH17, van wie er 196 de Nederlandse nationaliteit hadden, zijn omgekomen bij de crash.

Dossier vliegramp | Chronologie vliegramp l Het conflict in Oost-Oekraïne