Van ruim driekwart van de stoffelijke resten die zijn geïdentificeerd na de vliegtuigramp in Oekraïne, is het dna-profiel bekend. 

Volg het liveblog over de persconferentie (gesloten)

Van de rest kan nog geen profiel gemaakt worden wegens de staat waarin die resten verkeren. Daar moet opnieuw onderzoek naar gedaan worden. Dat heeft Wim Heijnen van het NFI woensdag bekendgemaakt. 

Er zijn 173 personen geïdentificeerd. De onderzoekers hebben 283 dna-profielen opgemaakt, maar dit betekent niet dat dit alleen profielen zijn van slachtoffers. Hier kunnen ook profielen van andere personen tussen zitten, zoals bijvoorbeeld hulpverleners.

Alle dna-profielen van nabestaanden van slachtoffers van de vliegramp in Oost-Oekraïne zijn bij het NFI bekend. 

De dna-profielen van de nabestaanden kunnen de onderzoekers vergelijken met de profielen van de slachtoffers, waarmee de identiteit kan worden vastgesteld.

Bekijk de bekendmaking van Wim Heijnen:

Vingerafdrukken

Arie de Bruijn, hoofd van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) zei dat de forensisch onderzoekers veel aan vingerafdrukken uit paspoorten en tandstatussen van de slachtoffers hebben.

De onderzoekers kunnen pas vaststellen hoeveel slachtoffers er volledig of deels zijn geborgen als alle stoffelijke resten zijn geïdentificeerd. De Bruijn zei dat de vele hulp van nabestaanden van groot belang is bij het proces. 

Maanden

Beide onderzoekers benadrukten dat het verdere identificatieproces nog maanden kan duren. Het LTFO zegt nog niets over de nationaliteiten van de 173 geïdentificeerden. Dat gebeurt pas helemaal aan het einde van het proces. 

Onder de slachtoffers waren 196 Nederlanders. Daarnaast zaten er mensen aan boord uit Maleisië, Australië, Indonesië, Verenigd Koninkrijk, België, Duitsland, Filipijnen, Canada en Nieuw-Zeeland.

73 van de 173 geïdentificeerde lichamen zijn inmiddels teruggegeven aan de nabestaanden. Dat gebeurt op verzoek van de nabestaanden, sommigen kiezen ervoor om te wachten tot gezinsleden allemaal zijn geïdentificeerd of tot lichamen compleet zijn.

Oproep

Inwoners van het gebied in Oekraïne waar vlucht MH17 neerstortte hebben vooralsnog geen melding gemaakt van de vondst van stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen. Dat heeft het kabinet woensdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. 

"Op de telefonische meldpunten zijn tot aan het moment van verzenden van deze brief geen meldingen over vondsten van stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen binnengekomen", staat in de brief.

Inwoners werd de afgelopen tijd gevraagd uit te kijken naar stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van de slachtoffers van de vliegramp. 

Inzet

Ministers van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA), minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) laten in de brief over de nasleep van de vliegramp verder weten dat het kabinet zich blijft inzetten om toegang te krijgen tot de rampplek. 

"Teneinde een veilige omgeving en een ongestoorde en onafgebroken hervatting van de repatriëringsmissie te bewerkstelligen, blijft Nederland zich internationaal inspannen voor de zo spoedig mogelijke totstandkoming van een volledig staakt-het-vuren", schrijven de bewindslieden. "Hierbij vraagt Nederland in het bijzonder aandacht voor een staakt-het-vuren op en rond de rampplek van MH17." 

Significante dreiging

De ministers laten weten dat in het oosten van Oekraïne is nog steeds sprake van een ''significante dreiging'' van geweld tussen het Oekraïense en het Russische leger. 

Ze wijzen op de aanhoudende Russische militaire aanwezigheid aan de Russische kant van de grens. ''Hiermee heeft de Russische Federatie voldoende gevechtskracht geconcentreerd voor een beperkte militaire operatie in Oost-Oekraïne, al dan niet onder het voorwendsel van een humanitaire operatie.''

Volgens het kabinet neemt de vastberadenheid van de pro-Russische separatisten in het gebied, gesteund door Rusland, toe. ''Frontlijnen en gevechtslocaties wisselen dan ook dagelijks.''

Is de dreiging in het gebied rond de rampplek en rond de steden Donetsk en Loehansk nog significant en de veiligheidssituatie er nog ''fluïde en onoverzichtelijk'', in Charkov is het een stuk beter. Daar zitten nog Nederlanders die de repatriëringsmissie weer gaan opstarten zodra de situatie rond de rampplek weer veilig is.

De repatriëringsmissie werd op 6 augustus na enkele dagen zoeken op de rampplek afgebroken vanwege de onveiligheid en de dreiging van een escalatie bij een Russische inval in Oekraïne. Later bleek dat er direct na het neerstorten van de Boeing van Malaysia Airlines al uitgebreid was gezocht door een groep van zo'n achthonderd locals.

Dossier vliegramp | Chronologie vliegramp l Het conflict in Oost-Oekraïne