Het zoekwerk naar slachtoffers op de rampplek van vlucht MH17 in Oekraïne is door separatisten veel meer belemmerd dan eerder werd aangenomen.

Dat meldt RTL Nieuws maandag op basis van bronnen rond het onderzoek.

Het Nederlandse-Australische onderzoeksteam mocht van de pro-Russische strijders geen grote brokstukken van het toestel van Malaysia Airlines optillen met kranen. Zo kon niet worden gekeken of zich daar nog slachtoffers onder bevonden.

Bronnen vertellen bovendien dat ander zoekwerk ook zwaar werd gehinderd door de separatisten. 

"Wij hadden meer speurhonden willen inzetten en duikers, maar dat werd tegengehouden", aldus een bron tegen RTL.

De missie wilde ook drones inzetten om de rampplek vanuit de lucht te analyseren, maar ook dat werd verhinderd door de separatisten.

Uiteindelijk was het zoekteam bestaande uit Nederlanders en Australiërs zes dagen in het gebied waar vlucht MH17 neerstortte. In die dagen is 3,5 vierkante kilometer doorzocht, van een gebied dat in totaal zestig vierkante kilometer beslaat. 

Gebrek aan interesse

Rusland heeft zich beklaagd over een gebrek aan interesse in het onderzoek naar de toedracht van de ramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines boven Oekraïne. Volgens minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken probeert Rusland nog als enige ''aandacht te vragen voor dit ernstige probleem''.

Na alle beschuldigingen aan het adres van Rusland en de pro-Russische separatisten in Oekraïne ''doet niemand zijn mond meer open'', aldus Lavrov.

Volgens hem is het onderzoek ook niet transparant. Lavrov hekelt het gebrek aan openheid bij de vraag waarom onder meer de opnames van zwarte dozen nog niet zijn vrijgegeven, meldde het Russische persbureau RIA Novosti.

Separatistenleider Andrej Poergin liet maandag weten dat de wrakstukken nog steeds op de rampplek liggen. ''Niemand verzamelt ze. Blijkbaar heeft niemand ze meer nodig'', liet hij weten aan het Russische persbureau Interfax.

Onderzoeksraad voor Veiligheid

Een woordvoerster van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), die belast is met het onderzoek naar de ramp, liet maandag weten dat de OVV wel degelijk geïnteresseerd is in de resten van het vliegtuig, maar dat het niet onmogelijk is om zonder de wrakstukken goed onderzoek te doen.

De zegsvrouw kon niet direct aangeven waarom er eerder, toen de Nederlands-Australische onderzoeksmissie in Oekraïne was, geen van de wrakstukken mee is genomen. ''De repatriëring van en de zoektocht naar lichamen had de absolute prioriteit'', zei ze.

De OVV heeft de hoop niet opgegeven om naar de plek des onheils af te reizen, maar zolang de veiligheidssituatie dat niet toelaat, kan daar geen sprake van zijn, aldus de woordvoerster.

Dossier vliegramp | Chronologie vliegramp l Het conflict in Oost-Oekraïne