Er zijn tot nu toe in totaal 173 slachtoffers van de vliegramp van vlucht MH17 geïdentificeerd. Dat is vrijdag bekendgemaakt door het ministerie van Veiligheid en Justitie. 

Afgelopen week zijn er 46 slachtoffers geïdentificeerd. Daarvan hebben 26 de Nederlandse nationaliteit, wat het totaal maakt op 112. De nabestaanden zijn hierover ingelicht. 

Twintig slachtoffers hebben een andere nationaliteit. Op verzoek van de ambassades van de betrokken landen wordt de specifieke nationaliteit niet naar buiten gebracht.

Bij de vliegramp verloren alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, het leven. 

Het ministerie benadrukt dat het nog maanden kan duren voordat alle slachtoffers zijn geïdentificeerd. Premier Mark Rutte heeft tijdens een persconferentie aangegeven dat ''er serieus rekening mee gehouden moet worden'' dat niet alle slachtoffers geïdentificeerd zullen kunnen worden.

Missie

Het is nog onduidelijk wanneer de repatriëringsmissie voor de vliegramp met de MH17 in Oekraïne hervat kan worden. Volgens premier Mark Rutte zal dat pas gebeuren als de situatie op de rampplek voldoende stabiel is. 

Het kabinet blijft er echter alles aan doen om de slachtoffers terug te halen, onderstreepte Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Ook hun spullen moeten terug.

Rutte gaf ook aan dat hij niet kan garanderen of het speurwerk op de rampplek kan worden hervat voor in Oost-Oekraïne de winter invalt.

''We doen er alles aan om onze mensen terug te halen, maar we doen dat op een manier zodat het aantal slachtoffers niet stijgt naar 299 of meer''. 

Bijeenkomst

Dinsdag vindt er weer een bijeenkomst plaats met de familie van de slachtoffers. In Nieuwegein worden nabestaanden bijgepraat over de afwikkeling van de ramp.

De Tweede Kamer heeft een groot aantal schriftelijke vragen gesteld over de nasleep van de ramp. Die gaan onder meer over de bergingswerkzaamheden van lokale Oekraïense reddingswerkers. Het kabinet moet de vragen volgende week beantwoorden.

Dossier vliegramp | Chronologie vliegramp l Het conflict in Oost-Oekraïne