Nederland blijft "vastberaden" toegang te krijgen tot de rampplek in Oekraïne waar vlucht MH17 ruim een maand geleden neerstortte. 

Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans donderdag laten weten vanuit Kiev. Op dit moment blijft de situatie op de plek "onverminderd zeer onrustig en gevaarlijk".

"Wij zijn goed voorbereid om, zodra de situatie het toelaat, onze taak ter plekke voort te zetten", aldus de bewindsman op zijn Facebook-pagina.

"Daarom vind ik het ook belangrijk vandaag aan alle partijen duidelijk te maken dat Nederland vastberaden is en blijft om onze opdracht te vervullen."

Alle steun

De regering van Oekraïne heeft Nederland opnieuw alle steun toegezegd bij alles wat de Nederlandse regering doet in de nasleep van de vliegramp met vlucht MH17, half juli boven het oosten van Oekraïne. Dat meldt Timmermans, die sprak met de Oekraïense vicepremier en zijn Oekraïense ambtgenoot Pavlo Klimkin.

De steun van Kiev geldt zowel de repatriëring van menselijke resten en eigendommen als het onderzoek naar de ramp en de strafrechtelijke vervolging, aldus Timmermans.

''Wij zijn dit in de eerste plaats verplicht aan de nabestaanden, maar ook aan de internationale gemeenschap en Oekraïne, die deze verantwoordelijkheid in onze handen heeft gelegd.''

OVSE

Timmermans sprak eerder donderdag met vertegenwoordigers van de OVSE en het Rode Kruis en met mensen van de Nederlandse missie die er nog zitten. De situatie rond de plek van de vliegramp ''blijft onverminderd zeer onrustig en gevaarlijk''.

Er wordt nog altijd hard gevochten door het Oekraïense leger en de Russische separatisten. Dat was een van de redenen dat het kabinet de repatriëringsmissie twee weken geleden staakte.

Timmermans hoopt dat de missie op enig moment hervat kan worden. ''Wij zijn goed voorbereid om, zodra de situatie het toelaat, onze taak ter plekke voort te zetten. Daarom vind ik het ook belangrijk vandaag aan alle partijen duidelijk te maken dat Nederland vastberaden is en blijft om onze opdracht te vervullen.''

Bijeenkomst

Nederlandse nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne komen dinsdag opnieuw bij elkaar in Nieuwegein. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie donderdag.
 
Het gaat om een besloten bijeenkomst, waarop de nabestaanden zullen worden bijgepraat over de identificatie van de lichamen van de slachtoffers, het onderzoek op de rampplek en het strafrechtelijk onderzoek.

Volgens de laatste cijfers zijn inmiddels 127 Nederlandse MH17-passagiers geïdentificeerd.

Dossier vliegramp | Chronologie vliegramp l Het conflict in Oost-Oekraïne