De eerste lichamelijke resten van Maleisische slachtoffers van de ramp met vlucht MH17, worden deze week vanuit Nederland naar hun thuisland gebracht.

Dat heeft de Maleisische minister van Defensie Hishammuddin Hussein dinsdag bekendgemaakt, zo meldt persbureau AP

Het gaat om de resten van tenminste vijftien Maleisische passagiers en een Nederlander die met een Maleisiër was getrouwd. Die waren eerder vanuit Oost-Oekraïne naar Hilversum overgebracht voor identificatie. 

Hussein zegt dat het aantal te vervoeren slachtoffers nog kan oplopen. De Maleisische ambassadeur in Nederland Fauziah Mohd Taib heeft later op dinsdag gezegd dat de resten van 22 mensen teruggebracht worden. 

Vliegtuig

De achttien kisten en vier urnen met as zullen in Nederland zonder ceremonie overgedragen worden. Wel zal de vlag van de Maleisische ambassade in Nederland op donderdag en vrijdag halfstok hangen.  

Naar verwachting worden de lichamelijke resten donderdagochtend aan boord van een legervliegtuig gebracht. Het toestel zal rond 14.00 uur vertrekken. 

Nationale rouw

In Kuala Lumpur wordt het vliegtuig met de Maleisische slachtoffers vrijdag opgewacht door onder anderen de Maleisische koning. De ambassadeur vliegt woensdag terug naar Maleisië, om bij de aankomst te zijn. 

Volgens het Maleisische staatspersbureau Bernama zal de geplande plechtigheid, geleid door het Maleisische leger, de eerste in zijn soort zijn voor burgers. Zo'n eerbetoon is normaalgesproken alleen voor nationale leiders en helden. Tijdens de ceremonie wordt een minuut stilte gehouden. 

De Maleisische minister is naar eigen zeggen tevreden over de voorbereidingen van de plechtigheid. De overheid heeft vrijdag uitgeroepen als dag van nationale rouw. 

Identificatie

Tot nu toe zijn er 28 Maleisische slachtoffers geïdentificeerd, onder wie vijftien passagiers en dertien bemanningsleden. Van slachtoffers gaan er dus 22 op donderdag richting hun thuisland.

Op een later tijdstip worden de overige slachtoffers teruggevlogen. Wanneer dat gebeurt, kan de ambassadeur nog niet zeggen.

Alle 298 inzittenden van de MH17 zijn omgekomen. Onder de slachtoffers waren 43 Maleisiërs en 196 Nederlanders. Twee van hen hadden paspoorten van beide landen. 

Dossier vliegramp | Chronologie vliegramp l Het conflict in Oost-Oekraïne