Deze week zijn er in totaal 62 slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne geïdentificeerd. 47 slachtoffers hebben de Nederlandse identiteit en vijftien een andere nationaliteit. Daarmee komt het totaal op 127 identificaties.

Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag.

De nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 zijn ingelicht. In overleg met de familie wordt ook de burgemeester van de woonplaats van het slachtoffer geïnformeerd. 

Het ministerie brengt niet naar buiten welke nationaliteit de niet-Nederlandse slachtoffers hebben. Dit op verzoek van de ambassades van de betrokken landen.

Maleisië

Bij de ramp op 17 juli kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het aantal identificaties van niet-Nederlandse slachtoffers komt echter wel via andere wegen naar buiten.

Na Nederland is Maleisië het zwaarst getroffen met 43 slachtoffers. Volgens de Maleisische vicepremier Muhyiddin Yassin zijn 24 Maleisische slachtoffers inmiddels geïdentificeerd.

In de nacht van donderdag op vrijdag werd ook bekendgemaakt door de Australische media dat de lichamen van twee Australische slachtoffers zijn geïdentificeerd. Het zijn de eerste lichamen van Australiërs die formeel zijn geïdentificeerd.

Hilversum

De geborgen stoffelijke overschotten zijn naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum gebracht. Daar proberen experts de lichamen te identificeren. Ze kijken onder meer naar vingerafdrukken, gebitsgegevens en DNA-materiaal.

Het vliegtuig was onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur (Maleisië) toen het boven het oosten van Oekraïne werd neergehaald. Het kan nog maanden duren voor alle slachtoffers zijn geïdentificeerd.

Waarnemers

Ondertussen heeft Pieter-Jaap Aalbersberg, die de afgelopen weken de zoektocht naar menselijke resten en persoonlijke spullen heeft geleid in het rampgebied, twee waarnemers in Oekraïne.

Een zit in Charkov, in het oosten van het land en een in de hoofdstad Kiev. Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag.

De Amsterdamse politiechef Aalbersberg is zelf weer terug in Nederland. Zijn waarnemer in Kiev, iemand van de politie, ontfermt zich vooral over de contacten met de Oekraïense overheid.

De waarnemer in Charkov, afkomstig van Defensie, moet ervoor zorgen dat zoekteams weer snel aan de slag kunnen als besloten wordt dat de zoektocht voortgezet wordt. Ook moet hij ervoor zorgen dat spullen die nog worden gevonden in het rampgebied, naar Nederland komen.

Sinds het vertrek van het grootste deel van de Nederlanders uit Oekraïne vorige week zijn er geen spullen meer overgedragen door de lokale bevolking aan het team dat is achtergebleven in Charkov. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag.

Dossier vliegramp | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Het conflict in Oost-Oekraïne