Het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines in Oekraïne is, voor zover bekend, het grootste in zijn soort in de Nederlandse geschiedenis. 

Dat zegt het Openbaar Ministerie (OM) donderdag.

Het OM heeft tien officieren van justitie ingezet. Zij leiden het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door circa tweehonderd rechercheurs. De politiemensen hebben uiteenlopende specialismen.

Het landelijk parket van het OM is belast met het onderzoek. De Nederlandse justitie heeft het voortouw genomen in de internationale samenwerking met de landen die zijn getroffen door de vliegramp, die zich op 17 juli voltrok.

Het voornaamste doel van het strafrechtelijk onderzoek is het vaststellen van de toedracht van de vliegramp en het achterhalen van de daders. 

Het rampgebied in het oosten van Oekraïne is momenteel niet toegankelijk. De repatriëringsmissie werd vorige week gestaakt, omdat de situatie ter plaatse te onveilig werd geacht. Het Oekraïense leger voert in het gebied strijd met pro-Russische separatisten.

Volgens een woordvoerder van het OM gaat het strafrechtelijk onderzoek ondanks dit alles gewoon door.

Onderzoek naar oorzaak

Het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligeheid met de voorlopige bevindingen over de oorzaak van de crash van vlucht MH17 in Oekraïne wordt mogelijk al aan het eind van deze maand gepubliceerd, zo heeft een woordvoerder laten weten.

De raad sprak eerder nog van september. "Met een slag om de arm zeg ik eind augustus of begin september. Een datum hebben we nog niet vastgesteld", aldus de zegsman.

Aan het onderzoek naar de oorzaak van de vliegtuigramp wordt momenteel nog hard gewerkt door een internationaal onderzoeksteam in Den Haag.

Informatie

De onderzoekers hebben de afgelopen maand informatie vergaard uit radarbeelden, satellietfoto's, gegevens van de luchtverkeersleiding en de zwarte dozen. De hoop is dat die informatie tezamen een goed beeld geeft van de oorzaak. Door de gevechten in het rampgebied kon de Onderzoeksraad nauwelijks informatie vergaren op de rampplek zelf.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli in het oosten van Oekraïne neergehaald. Bij de crash kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het merendeel van de slachtoffers is geborgen. In Hilversum werkt een team van experts aan de identificatie van de lichamen.

Dossier vliegramp | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Het conflict in Oost-Oekraïne