Maleisië houdt volgende week vrijdag een dag van nationale rouw voor de slachtoffers van de ramp met het Maleisische vliegtuig in Oost-Oekraïne.

Dat heeft vicepremier Muhyiddin Yassin donderdag laten weten aan staatspersbureau Bernama.

Volgens de vicepremier worden op 22 augustus de eerste stoffelijke overschotten van Maleisische slachtoffers teruggebracht. Het zou gaan om 16 slachtoffers. Een speciaal vliegtuig brengt de resten van Amsterdam naar Kuala Lumpur.

Waarschijnlijk vertrekt het toestel op donderdag uit Amsterdam. Op vrijdagochtend moet het vliegtuig rond 10.00 uur Maleisische tijd (4.00 uur 's nachts Nederlandse tijd) aankomen in Kuala Lumpur.

Na de landing is een ceremonie met een moment stilte. Onder anderen de koning, premier Najib Razak en nabestaanden zullen die bijwonen. Mensen van de Maleisische luchtmacht zullen de kisten met de overschotten uit de vliegtuigen halen en naar rouwwagens dragen.

Zwaar getroffen

Het toestel van Malaysia Airlines werd precies vier weken geleden neergehaald boven het oosten van Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven. Maleisië is na Nederland het zwaarst getroffen. Onder de doden zijn 43 Maleisiërs. Twee van hen hadden ook een Nederlands paspoort. Volgens de vicepremier zijn 24 Maleisische slachtoffers inmiddels geïdentificeerd.

Dat identificeren gebeurt in de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum, waar de menselijke resten naartoe zijn gebracht. Het ministerie van Veiligheid en Justitie maakte afgelopen zaterdag bekend dat inmiddels de identiteit van 65 menselijke resten is vastgesteld. Onder die 65 zijn 39 Nederlanders. Bij de ramp kwamen 196 landgenoten om het leven.

De slachtoffers komen behalve uit Nederland en Maleisië ook uit landen als Australië, Indonesië, Groot-Brittannië, België, Duitsland en de Filipijnen. Het is niet bekend wanneer menselijke resten naar de andere landen worden gebracht.

Dossier vliegramp | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Het conflict in Oost-Oekraïne