Boeren die in en rond het rampgebied van MH17 wonen, zijn opgeroepen om contact op te nemen met het internationale onderzoeksteam vóór ze beginnen met de oogst.

Dat meldt het Oekraïense crisis mediacentrum woensdag.

Doel is om menselijke resten en persoonlijke bezittingen die mogelijk nog in het gebied liggen, waar mogelijk veilig te stellen.

Boeren en landbezitters in de plaatsen Grabovo, Petropavlivka en Roszypne, het gebied waar de resten van de neergehaalde boeing van Malaysia Airlines op 17 juli zijn neergekomen, kunnen bellen met de Nederlandse ambassade in Kiev, een team in Charkov of met het nationale noodnummer 101.

Flyers

Vorige week, toen het internationale onderzoeksteam nog bezig was aan de zoektocht in het rampgebied, zijn flyers uitgedeeld aan de lokale bevolking. Daarin werd opgeroepen om spullen die nog gevonden worden, over te dragen aan het deel van de missie dat is achtergebleven in Oekraïne. ''De oproep aan de boeren ondersteunt de oproep die wij eerder al gedaan hebben met de flyers'', zei een woodvoerder van het Nationaal CrisisCentrum woensdag.

Vlak na de ramp heeft de lokale bevolking ongeveer 60 vierkante kilometer doorzocht. Toen zijn veel lichamelijke resten en persoonlijke spullen gevonden en geborgen. Later heeft een team van forensisch experts en marechaussees ook nog een aantal dagen gezocht in het gebied. Zij hebben ongeveer 3,5 kilometer doorzocht en hebben nog wat stoffelijke resten en persoonlijke spullen gevonden.

De zoektocht is vorige week gestaakt. Aanleiding was de verslechterende veiligheidssituatie in het gebied. De kans bestaat dat er nog lichaamsdelen en spullen in het gebied liggen. Het is de bedoeling dat er verder gezocht wordt als de veiligheidssituatie dat weer toelaat.

Dossier vliegramp | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Het conflict in Oost-Oekraïne