Het team dat in Oekraïne was om de vliegtuigramp te onderzoeken, heeft bewust niet gekeken naar de oorzaak uit angst voor de reactie van pro-Russische separatisten. 

Dat zei commandant op de rampplek Kees Kuijs maandag in Nieuwsuur.

Volgens de kolonel zou het direct gevolgen hebben gehad als onderzoekers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid de crashsite hadden bezocht. De rebellen zouden dat niet geaccepteerd hebben, aldus Kuijs.

"Alle andere zaken die we daar zouden doen, zou de fragiele verhouding tussen de OVSE en de rebellen in gevaar brengen en dus ook mijn mensen in gevaar brengen. U kunt dus van mij aannemen: we hebben er alleen naar menselijke resten en persoonlijke bezittingen gezocht", zei hij.

Geheim

Op de vraag of de separatisten geen onderzoek naar de ware toedracht wilden, omdat dat geheim zou moeten blijven, wilde Kuijs niet ingaan. "Ik zeg niet dat ze dat niet willen. Wij moesten gewoon consequent doen waarvoor we waren gekomen. Daardoor waren we heel voorspelbaar."

Missieleider Pieter-Jaap Aalbersberg, chef van de politie-eenheid Amsterdam, zei vertrouwen te hebben dat er uiteindelijk wel duidelijkheid komt over de oorzaak van de ramp. Datzelfde geldt in mindere mate ook voor het achterhalen van de daders.

"Als boevenvanger heb ik altijd goede hoop", zei hij. Aalbersberg hoopt voor de winter zijn intrede doet in Oekraïne terug te kunnen keren voor verder onderzoek.

Dossier vliegramp | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Het conflict in Oost-Oekraïne