Premier Mark Rutte en zijn Australische collega Tony Abbott zijn vastbesloten om het onderzoek op de rampplek waar vlucht MH17 neerstortte, te hervatten.

Dat zeiden beide regeringsleiders na afloop van een gesprek op het Catshuis in Den Haag over de nasleep van de ramp.

"Premier Abbott en ik delen de ambitie om terug te komen op de crashsite, zodra we er zicht op hebben langere tijd onder stabiele omstandigheden te kunnen werken", zei Rutte.

Abbott beaamde dat. "We zijn het aan de slachtoffers, hun rouwende families verplicht om er alles aan te doen om hen thuis te brengen."

"We zijn niet alleen partners in rouw, maar ook partners in het eisen van rechtvaardigheid", zei Abbott.

Hij prees "zijn goede vriend" Rutte uitvoerig voor de manier waarop hij samen met het kabinet de nasleep van de ramp heeft aangepakt. In het bijzonder was de Australische premier dankbaar voor de respectvolle manier waarop de slachtoffers zijn overgebracht naar Nederland.

Hetzelfde verdriet

Rutte bedankte de Australische experts die met de Nederlandse en Maleisische onderzoekers zwaar werk hebben verricht in het oosten van Oekraïne en in Hilversum.

Nederland en Australië voelen hetzelfde verdriet, zei Rutte. "Al zijn onze landen duizenden kilometers van elkaar verwijderd, wij zijn verbonden in rouw."

Nederland en Australië zullen ook in de toekomst samen blijven optrekken bij de aanpak van de ramp. "Het is bijzonder hoe onze landen elkaar ook in deze verdrietige tijden weten te vinden", aldus Rutte.

Bekijk beelden van de persconferentie:

Dossier vliegramp | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Het conflict in Oost-Oekraïne