De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is vertrokken uit Oekraïne. De Nederlandse raad blijft onderzoek doen naar de oorzaak van de vliegramp van MH17, maar kan daar in Den Haag mee verder.

Dat heeft de raad maandag bekendgemaakt.

Naast de toedracht van de crash wordt ook de besluitvorming over vliegroutes boven Oost-Oekraïne onderzocht, net als de reden waarom de volledige passagierslijst niet direct beschikbaar was.

Het is de OVV de afgelopen weken niet gelukt om onderzoek te doen op de rampplek zelf. Bij de vliegramp in Oost-Oekraïne op 17 juli kwamen 298 mensen om het leven, van wie 196 Nederlanders. 

''Er stonden teams in Soledar en Charkov stand-by, maar de situatie bleek te gevaarlijk", aldus een woordvoerder. ''Dit hing samen met het besluit van het kabinet om de repatriëringsmissie uit het rampgebied weg te laten gaan.''

Wel hebben zo'n 25 internationale onderzoekers in Oekraïne de afgelopen weken gegevens van de luchtverkeersleiding, radarbeelden en (satelliet)foto's verzameld. Ook de zwarte dozen leverden informatie op. ''Deze gegevens worden op dit moment met elkaar vergeleken en daarna geanalyseerd.''

Rampplek

Dat het team in Den Haag verder werkt, betekent niet dat de OVV helemaal niet meer naar de rampplek wil. ''Als de mogelijkheid zich voordoet, dan gaan we daar nog steeds naartoe", meldt de zegsman.

De raad verwacht echter ook zonder zo'n bezoek de verzamelde gegevens te kunnen analyseren en een rapport van voorlopige bevindingen te kunnen schrijven. De onderzoekers hopen dat over enkele weken te publiceren.

Namens de OVV blijft er wel een Nederlandse vertegenwoordiger op de ambassade in Kiev. ''We zijn daar met een contactpersoon vertegenwoordigd vanwege de werkafspraken die gemaakt moeten worden met alle betrokken partijen."

Eerder werd de zoektocht naar menselijke resten en bezittingen van slachtoffers vanwege de aanhoudende strijd en onveiligheid al tijdelijk stopgezet. Afgelopen weekeinde kwamen de eerste missieleden terug naar Nederland.

Strafrecht

Naast het feitelijk onderzoek naar de toedracht van de ramp door de OVV zijn ongeveer tweehonderd politiemensen en zeven officieren van justitie bezig met het strafrechtelijk onderzoek. Dat is vanaf dag één opgepakt, ook al lag de prioriteit bij het terughalen van de stoffelijke overschotten en bezittingen van de slachtoffers.

Dat zei Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof maandag bij een briefing tegen Tweede Kamerleden. Nederland werkt daarbij ook samen met andere landen maar heeft in het totale onderzoek min of meer de leiding.

Ook die onderzoekers kunnen het rampgebied niet in, maar zullen dat later zeker nog doen zodra het mogelijk is, aldus Schoof. Nu doen ze het onderzoek naar de schuldvraag op andere manieren, zoals op basis van forensisch, technisch en digitaal onderzoek.

Verder zei hij dat de familierechercheurs die nu gekoppeld zijn aan de nabestaanden nog lang actief blijven. ''Dat is een kwestie van een lange adem, eventueel één of twee jaar. En eventueel is er een rol voor slachtofferhulp. Nabestaanden kunnen dat zelf bepalen.''

Dossier vliegramp | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Het conflict in Oost-Oekraïne