De Australische premier Tony Abbott brengt maandag een bliksembezoek aan Nederland. Aanleiding is de vliegramp in Oost-Oekraïne. Aan boord van de neergeschoten vlucht MH17 zaten ook 38 inwoners van Australië. 

Abbott zal een ontmoeting hebben met onder anderen premier Mark Rutte en de commandant der strijdkrachten Tom Middendorp om de actuele stand van zaken door te nemen.

Abbott wordt vergezeld door de militaire opperbevelhebber Mark Binskin en politiebaas Tony Negus. In de ochtend zullen ze op het ministerie van Defensie met Middendorp spreken over de repatriëringsmissie.

De zoektocht naar menselijke resten en bezittingen van slachtoffers is afgelopen week tijdelijk stopgezet in verband met de aanhoudende strijd en onveiligheid in het rampgebied.

Inzet

Aan Australische zijde zijn ruim vijfhonderd mensen betrokken bij de operatie Bring Them Home. Ze werken nauw samen met de Nederlandse en Maleisische experts.

Dit weekend prees Abbott Nederland voor de ''geweldige inzet'' in de nasleep van de vliegramp. Hij wilde Rutte ''persoonlijk bedanken voor het leiderschap dat Nederland de afgelopen weken heeft getoond''. De Australiër zal op het Catshuis in Den Haag het condoleanceregister tekenen.

Kamer

Leden van de Tweede Kamer worden maandagmiddag ook bijgepraat over de actuele stand van zaken, vanwege het tijdelijk stopzetten van de repatriëringsmissie.

Het kabinet besloot daar vorige week toe, omdat het te onveilig is in het rampgebied door de aanhoudende strijd tussen het regeringsleger en separatisten.

De fracties krijgen een toelichting van Middendorp, nationaal coördinator Terrrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof, korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie en directeur-generaal politieke zaken van het ministerie van Buitenlandse Zaken Wim Geerts.

Dossier vliegramp | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Het conflict in Oost-Oekraïne