65 slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne zijn inmiddels geïdentificeerd. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie zaterdag laten weten.

Een dag eerder was nog sprake van 23 mensen van wie de identiteit was vastgesteld.

Bij de 42 nieuwe identificaties gaat het om 21 Nederlanders en 21 mensen uit andere landen. Om welke landen het gaat, maakt het ministerie niet bekend, op verzoek van de ambassades van de landen waar de slachtoffers vandaan komen. ''Uit sommige landen komen zo weinig mensen, dat het makkelijk te herleiden is om wie het gaat'', licht een woordvoerder van het ministerie toe.

In totaal zijn nu 39 Nederlandse slachtoffers geïdentificeerd. Bij de ramp kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Slachtoffers

Het ministerie maakt normaal gesproken elke vrijdag bekend hoeveel slachtoffers zijn geïdentificeerd. ''Het zijn nu best wel veel mensen die sinds vrijdag zijn geïdentificeerd. We wilden daarmee niet wachten tot komende vrijdag. Daarom hebben we besloten om de stand van zaken nu naar buiten te brengen'', verklaarde een woordvoerder zaterdag.

De geborgen stoffelijke overschotten zijn naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum gebracht. Daar proberen experts de lichamen te identificeren. Ze kijken onder meer naar vingerafdrukken, gebitsgegevens en DNA-materiaal.

Lichamen

Volgens coördinator Arie de Bruijn van de forensische experts zijn na de ramp in totaal 176 min of meer complete lichamen teruggevonden. Daarmee is volgens hem een identificatie mogelijk. Daarnaast zijn er 527 lichaamsdelen naar Hilversum gebracht. Daarmee hopen de onderzoekers nog zo veel mogelijk slachtoffers een naam te geven. De Bruijn durft niet te zeggen hoeveel dat er kunnen zijn.

Het kan nog maanden duren voor alle slachtoffers zijn geïdentificeerd, benadrukt het ministerie.

Kaart

De politie heeft zaterdag ook een kaart van het doorzochte gebied vrijgegeven.

Daaruit blijkt dat in de zes dagen dat experts gezocht hebben, 3,5 vierkante kilometer is uitgekamd. Eerder had de lokale bevolking al een gebied van 60 vierkante kilometer doorzocht. Buiten de doorzochte gebieden zijn op enkele plekken nog brokstukken neergekomen. In die buurt is nog niet gezocht.

De experts is op meerdere plekken in het gebied van de crash de toegang geweigerd, meldt de politie ook. Andere plekken waren te gevaarlijk om uit te kammen vanwege de gevechten in de omgeving. Ook waren sommige gebieden platgebrand.

Tijdens hun zoektocht stuitten de leden van de zoekteams op geopende bagage, waaruit door onbekenden dingen zijn meegenomen.

De kaart is ook met de nabestaanden van de slachtoffers van de vliegtuigcrash gedeeld.

De zoektocht is onder andere moeilijk omdat het front in de strijd tussen Oekraïne en de separatisten momenteel  precies over de rampplek loopt. Dit heeft de plaatsvervangende leider van de OVSE-missie in het Oost-Europese land, Alexander Hug, zaterdag gezegd tegen het Duitse persbureau dpa. Hij voegde eraan toe dat de situatie "met het uur verandert, zoals drijfzand''.

RTL Nieuws zegt dat op veel plekken waar wrakstukken liggen nog niet is gezocht door de repatriëringsmissie die inmiddels is teruggekeerd uit Oekraïne. Dat concluderen ze op basis van satellietbeelden van de rampplek en analyses van experts.

De politie zelf geeft aan dat in het gebied waar veel wrakstukken liggen niet is gezocht, omdat dit te gevaarlijk was. Het is volgens de politie niet waarschijnlijk dat daar menselijke resten liggen, gezien de vindplaats van eerdere lichamen en inzichten van deskundigen. Toch kan niet worden uitgesloten dat er nog menselijke resten zijn achtergebleven in het rampgebied.

Het is de bedoeling dat daar het zoeken wordt hervat als de veiligheidstoestand dat toelaat.

Vlucht

Het grootste deel van de politiemensen en marechaussees zijn zaterdagavond  terug in Nederland. Op de vliegbasis Eindhoven landde zaterdagavond rond 22.45 de vierde en voorlopig laatste vlucht met missieleden aan boord, zo meldde Defensie. In dat laatste toestel zaten missieleider Pieter-Jaap Aalbersberg en kolonel Kees Kruijs van de marechaussee.

Vier vluchten brachten zaterdag tweehonderd mensen terug, vrijdag waren al 140 man vanuit Oekraïne aangekomen in Eindhoven. Ook een aantal Maleisische en Australische experts is mee naar Nederland gevlogen. Zij reizen door naar hun eigen land.

Een kleine groep experts blijft achter in Kiev en Charkov.

Dossier vliegramp | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Het conflict in Oost-Oekraïne