De computers en andere apparatuur van de Nederlandse experts die in Oost-Oekraïne zijn geweest, worden gecontroleerd om te kijken of er spionageprogrammaatjes op zijn gezet. 

Dat heeft de politie vrijdag bevestigd na berichtgeving van de NOS. Een woordvoerder wilde niet zeggen of er gericht wordt gekeken naar een besmetting met zogeheten spyware uit Rusland.

Het gaat volgens de politie om een standaardprocedure. ''Bij elke uitzending van Defensie geldt dat buitenlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten belangstelling kunnen hebben in de werkzaamheden van de Nederlanders. De politie volgt die lijn'', aldus de politiewoordvoerder.

Hij voegt eraan toe: ''Voor alle duidelijkheid: er is nu geen sprake van een bijzondere of bekende dreiging op dit vlak, maar alertheid is geboden.''

Vliegramp

De forensische experts, begeleid door mensen van de Koninklijke Marechaussee, waren in Oost-Oekraïne om te zoeken naar menselijke resten en persoonlijke bezittingen van slachtoffers van de vliegramp.

Een vliegtuig van Malaysia Airlines werd daar op 17 juli neergehaald. Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om het leven. Het rampgebied is in handen van pro-Russische separatisten en ligt niet ver van de grens met Rusland. Vanwege gevechten in het gebied keerden de onderzoekers vrijdag terug naar Nederland.

Dossier vliegramp | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Het conflict in Oost-Oekraïne