Deze week zijn 21 slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 geïdentificeerd. Zestien geïdentificeerde slachtoffers komen uit Nederland. Eén van die zestien heeft een dubbele nationaliteit (Brits). 

Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag bekendgemaakt. In totaal zijn er nu 23 slachtoffers geïdentificeerd.

Ook zijn twee mensen uit Maleisië geïdentificeerd, evenals één persoon uit Duitsland, één uit Canada en één uit Groot-Brittanië.

De nabestaanden van de slachtoffers zijn geïnformeerd. In overleg met de nabestaanden wordt ook de burgemeester van de plaats waar de slachtoffers vandaan komen ingelicht. De identiteiten van de geïdentificeerde slachtoffers worden niet bekendgemaakt. 

Identificatieproces

De experts in de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum, waar het identificatieproces plaatsvindt, denken op dit moment 176 slachtoffers te kunnen identificeren. Dat zegt Arie de Bruyn, hoofd Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO), bij een persconferentie.

"We hebben 176 dossiers die feitelijk een min of meer compleet lichaam beschrijven", aldus De Bruyn. "We kunnen heel voorzichtig concluderen we in Hilversum 176 lichamen kunnen identificeren." 

Bij de vliegramp op donderdag 17 juli kwamen alle 298 inzittenden om het leven. Onder de slachtoffers waren 196 Nederlanders. Zaterdag 26 juli werd bekend dat het eerste slachtoffer was geïdentificeerd, een kleine week later kwam dat aantal op twee. Sindsdien worden er elke vrijdag nieuwe cijfers naar buiten gebracht.

Rouwkisten

Op basis van de 228 rouwkisten die de afgelopen twee weken zijn binnengekomen in de kazerne, konden de experts in totaal 703 zogenoemde post-mortemdossiers maken. Daarvan beschrijven 527 dossiers 'een of meerdere lichaamsdelen'. Op basis van onder meer dna-onderzoek moeten deze worden toegeschreven aan een slachtoffer. 

De Bruyn zei verder dat het internationale team van experts inmiddels van alle 298 slachtoffers die om het leven kwamen een dossier in het systeem heeft. "Op basis van deze gegevens kunnen we de matching uitvoeren." Hoewel De Bruyn zei te hopen alle slachtoffers te identificeren, benadrukte hij dat het heel goed mogelijk is dat dit niet gaat lukken. 

Een team van 270 specialisten werkt aan de identificatie van de slachtoffers van de ramp. Het kan nog maanden duren voordat alle slachtoffers zijn geïdentificeerd. 

Vertraging

De identificatie van de stoffelijke overschotten loopt wat vertraging op, omdat in Oekraïne veel met formaline is gewerkt. Formaline scheidt giftige dampen af en dus moeten alle kisten met beschermende kleding aan worden geopend. Specialisten uit de hele wereld helpen mee in Hilversum, aldus De Bruyn.

Het identificatieteam heeft maandag, na de aankomst van de laatste kist met stoffelijke resten, een eigen ceremonie gehouden op het kazerneterrein in Hilversum. ''Dat was tevens het moment dat we een hectische periode afsloten en overgingen tot onze normale routine'', zei de coördinator.

Voorschot 

Luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines maakte vrijdag bekend dat de nabestaanden van de slachtoffers 50.000 dollar (ruim 37.000 euro) krijgen als voorschot op de schadevergoeding.

Eerder kregen de nabestaanden al 5000 dollar om de eerste kosten te kunnen dekken. Over een definitieve schadevergoeding wordt waarschijnlijk pas in een later stadium gesproken.

Nabestaanden kunnen ervoor kiezen om ingelicht te worden als al hun naasten zijn geïdentificeerd. Het is dus mogelijk dat er al meer mensen zijn geïdentificeerd, maar dat het publiek daar nog niet van op de hoogte is. 

Gestaakt

Woensdag werd het zoeken naar menselijke resten en bezittingen van slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 voorlopig gestaakt. Het is in het oorlogsgebied in Oekraïne te onveilig voor de experts.

Voor alle slachtoffers van de vliegtuigcrash in Oekraïne wordt in één keer een overlijdensakte geregeld, werd vrijdag bekendgemaakt. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de verklaring van overlijden centraal aanvragen bij de rechtbank in Den Haag. Zo'n collectieve aanvraag is nooit eerder ingediend.

Strafrechtelijk onderzoek

Het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 is, ondanks het afbreken van de missie in Oekraïne, nog in volle gang. Dat heeft het OM laten weten. Een woordvoerder kon over de precieze voortgang nog niets zeggen.

Het is momenteel niet mogelijk om op de plek van de ramp in Oost-Oekraïne onderzoek te doen door de oorlog die daar woedt. Daarom worden op andere manieren aanwijzingen verzameld. Van de persoonlijke spullen van slachtoffers die donderdagavond in Nederland aankwamen wordt bijvoorbeeld bekeken of ze voor het strafrechtelijk onderzoek van belang kunnen zijn.

Als de verantwoordelijken ooit worden gearresteerd, kunnen ze in Nederland worden berecht. Maar volgens experts wordt de vervolging van de daders een van de meest complexe zaken ooit voor het OM op het gebied van internationale misdrijven, omdat het moeilijk is om getuigen en forensisch en technisch bewijs te verzamelen.

Dossier vliegramp | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Het conflict in Oost-Oekraïne

Experts vliegramp komen vrijdag terug in Nederland

Twee vliegtuigen met politiemensen en militairen die actief waren in het gebied van de vliegramp in het oosten van Oekraïne, is vrijdag onderweg gegaan naar Nederland. © ANP
Even na tien uur vertrok de C-130 Hercules, met aan boord 43 mensen: 28 Nederlanders, 10 Australiërs en 5 Maleisiërs. © ANP
Later op de ochtend vertrok vanaf die luchthaven een Australische C-17 Globemaster naar ons land met aan boord 99 leden (54 Nederlanders, 30 Australiërs, 15 Maleisiërs) en 5 speurhonden van de repatriëringsmissie. © ANP
Leden van de repatrieringsmissie zijn klaar voor vertrek naar Nederland. © ANP
Leden van het MH17 repatrieringsteam vertrekken donderdag uit Soledar naar Charkov. © AFP
Een convoy met medewerkers en persoonlijke bezittingen arriveert op de luchthaven van Charkov. © ANP
De uitvalspost in Soledar wordt helemaal ontmanteld, in Charkov blijft een klein Nederlands team achter om een eventuele hervatting van de repatriëringsmissie te coördineren. © AFP
Ze worden daar welkom geheten door de Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp, korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie en Steve Lancaster van de Australische politie. © ANP
Leden van de missie houden een minuut stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers. Het MH17 repatrieringsteam vertrekt uit Soledar naar Charkov. © ANP
Omdat het op en rond de crashsite te onveilig voor de onderzoekersis is, is woensdag besloten om het zoeken naar menselijke resten en bezittingen van de slachtoffers van de vliegramp voorlopig te staken. In het rampgebied wordt gevochten tussen pro-Russische rebellen en het Oekraïense leger. © AFP