Het personeel van de Nederlandse repatriëringsmissie in het oosten van Oekraïne is vrijdag rond 15.00 uur teruggekeerd in Nederland. 

Even na tien uur vertrok vanaf Charkov een C-130 Hercules, met aan boord 43 mensen: 28 Nederlanders, 10 Australiërs en 5 Maleisiërs.

Later op de ochtend vertrok vanaf die luchthaven een Australische C-17 Globemaster naar ons land met aan boord 99 leden (54 Nederlanders, 30 Australiërs, 15 Maleisiërs) en vijf speurhonden van de repatriëringsmissie.

In Eindhoven werden ze welkom geheten door de Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp, korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie en Steve Lancaster van de Australische politie.

De teamleden liepen vanuit de vliegtuigen in de stromende regen meteen door naar de ontvangstruimte. Op het balkon bij de ontvangstruimte hadden zich familieleden, vrienden en collega's van de onderzoekers verzameld.

De Australische en Maleisische teamleden keren de komende dagen terug naar hun landen.

Verslechterd

De repatriëringsmissie van slachtoffers en eigendommen van slachtoffers van de neergestorte Malaysia Airlines vlucht MH17 werd woensdag afgebroken omdat de veiligheidssituatie met de dag verslechterde. 

"Het is niet zinvol om de repatriëringsmissie nu voort te zetten", zei premier Mark Rutte woensdag. "Als het veilig genoeg is, komen we terug om het werk af te maken." Rutte liet weten dat hij "onze mensen niet aan onnodige risico's wil blootstellen".

De Nederlandse, Australische en Maleisische experts moesten woensdag de plek van de vliegramp in Oekraïne eerder verlaten door een schietpartij in de omgeving. 

In het gebied waar vlucht MH17 neerstortte, strijden Oekraïense regeringstroepen en pro-Russische separatisten om de macht. Het neergehaalde vliegtuig van Malaysia Airlines ligt midden in een voor beide kampen strategisch belangrijk gebied.

Bij de vliegramp kwamen op 17 juli 298 mensen om het leven, van wie 196 Nederlanders. 

Overlijdensakte

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat voor alle bij de vliegramp in Oekraïne omgekomen Nederlanders een overlijdensakte aanvragen. Dat melden de regionale kranten van De Persdienst.

De overlijdensakte wordt met een bijzondere procedure aangevraagd, ook zonder lijkschouw kan de rechtbank in Den Haag verklaren dat de MH17 slachtoffers overleden zijn.

Uit deze rechterlijke beschikking kan een ambtenaar van de gemeente Den Haag een overlijdensakte per slachtoffer maken. Deze bijzondere procedure wordt alleen uitgevoerd wanneer iemand buiten Nederland is omgekomen.

Nabestaanden moeten een 'instemmings- en afstandsverklaring’ invullen. Zo krijgen ze de overlijdensakte. Door de akte kunnen veel essentiële zaken voor hun dierbaren worden geregeld, zoals opzeggen van een huurovereenkomst.

Collega's

Niet alleen de Nederlandse forensisch experts en marechaussees vertrekken vrijdag uit Oekraïne. Ook voor veel van hun Australische en Maleisische collega's zit het werk er - in ieder geval voorlopig - op.

De meeste Australiërs die in Oost-Oekraïne hebben meegezocht naar stoffelijke resten en spullen van slachtoffers van de vliegramp, keren terug naar huis. Een klein deel van de politiemensen blijft achter in Oekraïne, samen met een aantal Nederlanders en Maleisiërs.

Ook blijven er nog wat Australiërs in Nederland in het kader van het werk na de vliegramp. Volgens Angus Houston zullen ze dat geen probleem vinden. ''Australiërs zijn dol op reizen.''

Houston is als speciaal gezant van de Australische premier de leider van de Australische operatie in Oekraïne. De vroegere topmilitair hoopt zo snel mogelijk, maar in ieder geval in de herfst, terug te kunnen gaan om verder te zoeken in het gebied waar het vliegtuig van Malaysia Airlines naar beneden werd gehaald op 17 juli. ''Dan is de begroeiing weg en kunnen we beter zoeken'', aldus Houston.

Winter

Pieter-Jaap Aalbersberg, het hoofd van de repatriëringsmissie, zei donderdag al dat hij hoopt dat de zoekactie voor de winter voltooid is.

Afwachten tot experts veilig hun werk kunnen doen in het gebied, is volgens Houston de enige optie. Hij ziet niets in militair ingrijpen om het proces te versnellen. ''Er zijn veel zware wapens daar in Oost-Oekraïne. Tanks, raketten, handvuurwapens, zware artillerie, mortieren. Het risico is veel te groot als we daar met een zware macht binnenvallen. Dat zou als provocatie opgevat kunnen worden en kunnen leiden tot een grote clash.''

Het is voor Houston niet de eerste keer dat hij met de Nederlanders samenwerkt. Toen Nederland de militaire leiding had in de Afghaanse provincie Uruzgan (2006-2010) waren de Australiërs daar ook actief. Houston heeft destijds veel samengewerkt met toenmalig Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn en diens opvolger Peter van Uhm.

Bekijk hier alle laatste updates over de MH17-ramp

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Het conflict in Oost-Oekraïne

Experts vliegramp komen vrijdag terug in Nederland

Twee vliegtuigen met politiemensen en militairen die actief waren in het gebied van de vliegramp in het oosten van Oekraïne, is vrijdag onderweg gegaan naar Nederland. © ANP
Even na tien uur vertrok de C-130 Hercules, met aan boord 43 mensen: 28 Nederlanders, 10 Australiërs en 5 Maleisiërs. © ANP
Later op de ochtend vertrok vanaf die luchthaven een Australische C-17 Globemaster naar ons land met aan boord 99 leden (54 Nederlanders, 30 Australiërs, 15 Maleisiërs) en 5 speurhonden van de repatriëringsmissie. © ANP
Leden van de repatrieringsmissie zijn klaar voor vertrek naar Nederland. © ANP
Leden van het MH17 repatrieringsteam vertrekken donderdag uit Soledar naar Charkov. © AFP
Een convoy met medewerkers en persoonlijke bezittingen arriveert op de luchthaven van Charkov. © ANP
De uitvalspost in Soledar wordt helemaal ontmanteld, in Charkov blijft een klein Nederlands team achter om een eventuele hervatting van de repatriëringsmissie te coördineren. © AFP
Ze worden daar welkom geheten door de Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp, korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie en Steve Lancaster van de Australische politie. © ANP
Leden van de missie houden een minuut stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers. Het MH17 repatrieringsteam vertrekt uit Soledar naar Charkov. © ANP
Omdat het op en rond de crashsite te onveilig voor de onderzoekersis is, is woensdag besloten om het zoeken naar menselijke resten en bezittingen van de slachtoffers van de vliegramp voorlopig te staken. In het rampgebied wordt gevochten tussen pro-Russische rebellen en het Oekraïense leger. © AFP