Een militair transportvliegtuig vervoert donderdagavond alle persoonlijke bezittingen die tot nog toe zijn gevonden op de rampplek van vlucht MH17 in Oekraïne naar Nederland.

De Australische C17 landt naar verwachting om 20.00 uur op vliegbasis Eindhoven. De spullen van slachtoffers van de vliegramp in het oosten van Oekraïne worden daar vervolgens overgedragen aan de politie voor verder onderzoek.

Dat heeft een woordvoerster van Defensie donderdag gezegd. Woensdag meldde de politie al dat het gaat om ongeveer tien pakketten van elk één kubieke meter, met daarin onder meer fotoboeken, sieraden, camera's, agenda's, paspoorten, knuffels en koffers.

Veel van die spullen zijn verzameld door de Nederlandse, Australische en Maleisische experts die in de afgelopen tijd delen van het rampgebied hebben doorzocht. Ook lagen er spullen in een mortuarium in Donetsk en in een treinwagon in Torez. Omwonenden van de rampplek hebben ook bezittingen van slachtoffers gevonden en deze woensdag aan de onderzoekers overhandigd. Die spullen gaan waarschijnlijk ook mee met de vlucht van donderdag.

Bij de aankomst van de bezittingen van de slachtoffers in Eindhoven zal geen ceremonie worden gehouden. Ook is er voor media geen gelegenheid om een en ander vast te leggen.

Politie

De spullen worden na aankomst overgedragen aan de politie. Die bekijkt volgens een woordvoerder of de spullen gebruikt worden voor het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp, of dat ze kunnen helpen bij de identificatie van de slachtoffers. Dat laatste gebeurt in de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum.

Bij de spullen die niet bij het onderzoek of de identificatie worden gebruikt, bekijkt de politie of ze herleidbaar zijn naar de slachtoffers. Als dat zo is, dan gaan ze terug naar de nabestaanden.

De rest wordt overgedragen aan Malaysia Airlines. De luchtvaartmaatschappij is dan alsnog verplicht om de bezittingen terug te bezorgen aan de nabestaanden. De selectie van de spullen wordt gedaan in Nederland. De politie doet geen mededelingen over hoe en waar dat gebeurt.

Onderzoekteams

De eerste militairen en politiemensen die afgelopen dagen actief waren in het rampgebied in het oosten van Oekraïne, zijn donderdag tegen kwart voor 4 vanuit de basis in Soledar op de luchthaven van Charkov aangekomen.

Twee vliegtuigen, een Nederlandse C-130 Hercules en een Australische C-17 Globemaster, brengen de leden van de repatriëringsmissie over. 

Iedereen die op de basis in Soledar aanwezig was is nu inmiddels in Charkov. Om hoeveel mensen het gaat is niet duidelijk. Zij arriveerden in vrachtwagens met opleggers. De groep keert vrijdagmiddag terug naar Nederland.

De Nederlandse, Australische en Maleisische experts werkten vanuit Soledar. Maar omdat het op en rond de crashsite te onveilig voor hen is, is woensdag besloten om het zoeken naar menselijke resten en bezittingen van de slachtoffers van de vliegramp voorlopig te staken.

De eerste leden van de internationale zoekteams zullen vrijdagmiddag rond 15.00 uur aankomen in Eindhoven, zei een woordvoerster van Defensie. Daar worden ze welkom geheten door de Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp, korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman en Steve Lancaster van de Australische politie.

De uitvalspost in Soledar wordt helemaal ontmanteld, in Charkov blijft een klein Nederlands team achter om een eventuele hervatting van de repatriëringsmissie te coördineren. 

In de omgeving wordt nog steeds gevochten door pro-Russische rebellen en het Oekraïense leger. "Het is niet zinvol om de repatriëringsmissie nu voort te zetten", zei Rutte. "Als het veilig genoeg is, komen we terug om het werk af te maken."

Het kabinet hoopt over 2 à 3 weken duidelijkheid te hebben over het aantal lichamen dat is geborgen. Er zijn tot nu toe zevenhonderd DNA-monsters genomen die worden onderzocht.

Wapenstilstand

Inmiddels heeft de Oekraïense regering bekendgemaakt dat de wapenstilstand op en rond de rampplek opgezegd, nu de missie voorlopig is afgebroken. Het is de bedoeling dat het staakt-het-vuren opnieuw ingaat als de bergingswerkzaamheden weer beginnen.

Om de bergingsoperatie mogelijk te maken was een wapenstilstand afgesproken. Tot op een afstand van enkele tientallen kilometers van de rampplek mochten geen gevechtsacties plaatsvinden. Sinds het begin van de missie werden die afspraken echter niet nagekomen.

Vorige week moesten de experts van de repatriëringsmissie zelfs dagen in hun hotel in Donetsk blijven, omdat op de plek van de crash of op de route daarnaartoe werd gevochten.

Dossier vliegramp | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Het conflict in Oost-Oekraïne

Spullen rampplek donderdag terug

Een militair transportvliegtuig vervoert donderdagavond alle persoonlijke bezittingen die tot nog toe zijn gevonden op de rampplek van vlucht MH17 in Oekraïne naar Nederland. © AFP
De spullen van slachtoffers van de vliegramp in het oosten van Oekraïne worden daar vervolgens overgedragen aan de politie voor verder onderzoek. © AFP
Veel van die spullen zijn verzameld door de Nederlandse, Australische en Maleisische experts die in de afgelopen tijd delen van het rampgebied hebben doorzocht. Ook lagen er spullen in een mortuarium in Donetsk en in een treinwagon in Torez. © ANP
De uitvalspost in Soledar wordt helemaal ontmanteld, in Charkov blijft een klein Nederlands team achter om een eventuele hervatting van de repatriëringsmissie te coördineren.
De eerste leden van de internationale zoekteams zullen vrijdagmiddag rond 15.00 uur aankomen in Eindhoven, zei een woordvoerster van Defensie. De eerste groep experts is donderdag onderweg vanuit hun werkplaats Soledar naar Charkov. © AFP
Van daaruit zullen ze vrijdag doorreizen naar Nederland. Hoeveel marechaussees en politiemensen nu onderweg zijn, kon de woordvoerster niet zeggen. © AFP
Omwonenden van de rampplek hebben ook bezittingen van slachtoffers gevonden en deze woensdag aan de onderzoekers overhandigd. Die spullen gaan waarschijnlijk ook mee met de vlucht van donderdag. © ANP
De uitvalspost in Soledar wordt helemaal ontmanteld, in Charkov blijft een klein Nederlands team achter om een eventuele hervatting van de repatriëringsmissie te coördineren. © AFP