De eerste rapportage van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) over het neerstorten van Malaysia Airlines vlucht MH17 is weken uitgesteld.

Dat heeft de Onderzoeksraad laten weten.

"We hebben enkele weken meer nodig. Dat komt door de gecompliceerde situatie in Oekraïne", zegt Wim van de Weegen van de Onderzoeksraad woensdag.

De OVV had aanvankelijk nog goede hoop dat het binnen een maand met de eerste resultaten van het onderzoek naar buiten kon komen. 

De organisatie werkt volgens de internationaal geldende regels van de internationale burgerluchtvaartorganisatie ICAO. Die schrijven voor dat de eerste bevindingen binnen dertig dagen moeten zijn vastgesteld.

Nog niet geweest

De onderzoekers van de raad zijn nog steeds niet op de rampplek geweest. "We willen nog steeds naar de crash site", zegt Van der Weegen. "We hebben daar mensen voor beschikbaar. We wachten het geschikte moment af."

Eerder liet de raad weten dat het geen onoverkomelijk probleem hoeft te zijn voor het onderzoek, dat hun onderzoekers nog niet op de rampplek zijn geweest. De experts hebben inmiddels veel informatie van onder meer satellietbeelden, de voice- en datarecorder van het neergestorte vliegtuig, radarbeelden en informatie van de luchtverkeersleiding. 

De Onderzoeksraad is er daarom van overtuigd dat ook op basis van deze bronnen de eerste afgewogen conclusies kunnen worden getrokken.

Oekraïens onderzoek

De Oekraïense commissie die onderzoek doet naar de ramp heeft haar voorlopige bevindingen opgestuurd naar Nederland. Dat meldt het persbureau Interfax Oekraïne op gezag van het coördinerende ministerie in Kiev. 

Over de inhoud van het rapport werden geen mededelingen gedaan. De Oekraïense vicepremier Volodymyr Hrojsman zei vrijdag al dat het rapport was vastgesteld en zou worden opgestuurd. Ook zou het volgens hem spoedig wereldkundig worden gemaakt. 

Vlucht MH17 stortte op 17 juli neer in het oosten van Oekraïne. Dit gebeurde hoogstwaarschijnlijk nadat het toestel was getroffen door een luchtdoelraket. Er zijn aanwijzingen dat pro-Russische separatisten deze raket afvuurden.

Dossier vliegramp | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Het conflict in Oost-Oekraïne