Voor de zesde achtereenvolgende dag zijn Nederlandse, Australische en Maleisische experts woensdag verder gegaan met hun werkzaamheden op de plek waar op 17 juli het vliegtuig van Malaysia Airlines neerstortte. 

Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog

Het team vertrok vanaf de basis in Soledar en kwam enkele uren later aan in het gebied. Rond 14.45 uur (Nederlandse tijd) werd de zoektocht afgerond. Dat heeft een woordvoerster van de zoekmissie laten weten. 

Het is nog niet duidelijk wat het resultaat is van de zoektocht. Wel is bekend dat er ongeveer tien duikers hebben gezocht in een meertje in het rampgebied.

Dat heeft de Maleisische minister van Binnenlandse Zaken, Ahmad Zahid Hamidi, gezegd tegen media in zijn land. Het is niet bekend of de duikers iets hebben gevonden.

De afgelopen dagen werden persoonlijke bezittingen van slachtoffers gevonden, maar geen menselijke resten. Dat zou komen doordat de lokale bevolking kort na de crash al veel spullen en lichamen heeft geborgen.

Onderzocht

De Maleisische minister van Volksgezondheid heeft laten weten dat de experts inmiddels 150 complete lichamen en 300 lichaamsdelen hebben onderzocht in de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum. 

Volgens de Maleisische minister Subramaniam Sathasivam zijn nu in totaal zeshonderd lichamen of delen ervan in Hilversum aangekomen, waarvan driekwart is onderzocht.

Onderzoek

Het ministerie van Veiligheid en Justitie in Den Haag kan de aantallen die de minister noemt, niet bevestigen. ''Het onderzoek loopt. Eerst informeren we de nabestaanden en elke vrijdag brengen we de media op de hoogte'', verklaarde een woordvoerder.

Het departement meldde afgelopen vrijdag dat twee slachtoffers zijn geïdentificeerd. In beide gevallen gaat het om Nederlanders. Dat is de laatste officiële melding van Nederland.

De vader van een Britse inzittende zei dinsdag dat zijn zoon ook is geïdentificeerd. Volgens de Maleisische premier Najib Razak is ook de identiteit van ''meerdere Maleisische slachtoffers'' vastgesteld.

Omdat het onderzoek nog loopt en nog niet alle resten in Oekraïne zijn geborgen, kan het ministerie van Veiligheid en Justitie niet aangeven hoe lang het werk in Hilversum duurt.

Persconferentie

Politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg, die de zoektocht naar slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne leidt, gaf woensdag rond 13.45 uur Nederlandse tijd in Kiev een persconferentie.

Aalberswerg verstrekte weinig nieuwe informatie over het onderzoek, maar bedankte de lokale bevolking voor het vrijwilligerswerk dat zij elke dag verrichten. Die maken het werk van de experts op de rampplek volgens hem iets draaglijker.

Omdat de bewoners en autoriteiten al veel stoffelijke overschotten en spullen hadden geborgen voordat de missie de plek bereikte, hebben ze mogelijk nog belangrijke informatie voor het onderzoeksteam.

Flyers

Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten dat experts woensdag in een dorpje bij de rampplek flyers hebben uitgedeeld. Ze vragen de bewoners van het dorp Rozsypne om hulp bij het vinden van stoffelijke overschotten en van de bezittingen van de slachtoffers.

Op de flyer staat ook dat de bewoners de mogelijkheid hebben ''om te vertellen wat ze hebben gezien of meegemaakt van de ramp'', aldus het ministerie. Het onderzoek is nog niet afgerond, benadrukte Aalbersberg. 

Amerikanen

Om ondersteuning te bieden bij de bergingsactie is een team met Amerikaanse militaire experts woensdagmiddag bij de ambassade van de VS in Kiev aangekomen. Dat heeft persbureau Interfax woensdag gemeld.

Volgens woordvoerder John Kirby van het Pentagon zullen de ''ongeveer twaalf'' Amerikanen opereren vanuit Kiev. Ze gaan de plek van de crash bestuderen en de Amerikaanse ambassade adviseren over ''mogelijke steun van de VS aan Nederland, Australië, Maleisië en andere partners'', meldde de Amerikaanse krant The Washington Post.

Volgens Kirby zijn bergingsoperaties iets wat het Amerikaanse leger goed in is. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zou hebben gevraagd om de militaire experts naar Kiev te sturen.

Dossier vliegramp | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Het conflict in Oost-Oekraïne