De experts hebben voor dinsdag hun werkzaamheden op de plek in Oost-Oekraïne waar vlucht MH17 neerkwam, afgerond. Er zijn opnieuw geen stoffelijke resten gevonden, alleen een kleine hoeveelheid persoonlijke bezittingen

Het team van Nederlandse, Australische en Maleisische experts heeft een groot gebied doorzocht rond het dorpje van het dorp Roszypne.

Volgens het hoofd van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, lijkt het erop dat de lokale bevolking en autoriteiten na de crash van vlucht MH17 al veel stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen hebben geborgen.

''Dat kan verklaren waarom de experts tot nu toe vooral persoonlijke bezittingen vinden", zegt Aalbersberg.

De bezittingen zijn geborgen en meegenomen naar de uitvalsbasis in Soledar. "Daarvandaan worden de bezittingen naar Charkov gebracht, waar ze een eerste forensische check ondergaan",  aldus Aalbersberg.

"Onze missie zou niet kunnen slagen in zijn belangrijke taak zonder de steun van de lokale en regionale bevolking en autoriteiten", benadrukt de missieleider nog een keer. ''Daar zijn en blijven we zeer dankbaar voor.''

Crisissituatie

Het werd volgens Aalbersberg net als maandag duidelijk dat de crisissituatie een beperkende factor blijft vormen voor het werk van de experts. ''De realiteit is dat partijen elkaar in dit gebied bevechten. Toegang tot het rampgebied is daardoor nooit 100 procent zeker. Eenmaal in het rampgebied blijft de mogelijkheid om ongehinderd door te werken eveneens altijd afhankelijk van de veiligheidssituatie.''

Door onderhandelingen van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) werd het werk in de ochtend korte tijd gestaakt. ''Een beperkte groep experts heeft daarna tot het eind van de middag ongestoord doorgewerkt'', vertelt Aalbersberg. ''Daarmee is de zoektocht in dit gebied afgerond.''

'Hoogste prioriteit'

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert heeft dinsdag in een telefoongesprek met haar Oekraïense collega Valeriy Geletey nog eens benadrukt dat het bergen van de lichamelijke resten de hoogste prioriteit heeft. Ook het terughalen van persoonlijke bezittingen blijft van groot belang, zei de minister.

Geletey zegde toe al het mogelijke te zullen doen om een veilige toegang tot de rampplek te blijven verzekeren zolang de internationale zoekteams daar aanwezig zijn. 

Namens het kabinet bedankte minister Hennis de Oekraïense autoriteiten voor de steun aan de internationale repatriëringsmissie tot nu toe.

Beschietingen

Maandag kon de zoektocht in de regio niet worden afgemaakt. Toen de onderzoekers bij de rampplek aankwamen, werden beschietingen gehoord en op advies van de OVSE werd daarom enkele uren met de zoekwerkzaamheden gewacht. 

Meer dan honderd onderzoekers zochten de afgelopen dagen naar menselijke resten en persoonlijke bezittingen. Daarbij werden ook speurhonden ingezet. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) meldde eerder dat het konvooi dinsdag uit 110 specialisten en 17 voertuigen bestaat. 

Dossier vliegramp | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp | Het conflict in Oost-Oekraïne