De Nederlandse, Australische en Maleisische experts zijn dinsdagochtend aangekomen op de plek in Oost-Oekraïne waar het vliegtuig van Malaysia Airlines op 17 juli neerstortte. 

Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie. 

Vanaf de basis in Soledar in Oost-Oekraïne vertrok het team richting het dorp Petropavlivka. Dit is één van de twee locaties die voor maandag op de planning stond. Als de veiligheidssituatie het dinsdag toelaat, gaan de experts ook proberen het veld ten noorden van Petropavlivka te doorzoeken.

Maandag kon de zoektocht in de regio niet worden afgemaakt. Toen de onderzoekers bij de rampplek aankwamen, werden beschietingen gehoord en op advies van de OVSE werd daarom enkele uren met de zoekwerkzaamheden gewacht. 

Meer dan honderd onderzoekers zochten de afgelopen dagen naar menselijke resten en persoonlijke bezittingen. Daarbij werden ook speurhonden ingezet. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) meldt dat het konvooi dinsdag uit 110 specialisten en 17 voertuigen bestaat. 

Er zijn maandag geen stoffelijke resten gevonden. Wel troffen de onderzoekers persoonlijke bezittingen aan. Het ging onder meer om fotoboeken en paspoorten.

Het was maandag voor het eerst dat de Maleisische experts onderdeel waren van de zoekteams in het rampgebied. 

Dossier vliegramp | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Het conflict in Oost-Oekraïne