Nederland heeft de VN-Veiligheidsraad geïnformeerd over de laatste stand van zaken rondom het onderzoek naar de vliegramp in Oekraïne.

De Nederlandse ambassadeur Karel van Oosterom schrijft in een brief aan de raad dat de focus nog altijd ligt op het terugbrengen van stoffelijke overschotten.

Van Oosterom zegt verder dat de onderzoekers ongewapend zijn maar dat wapens eventueel wel tot de mogelijkheden behoren als de situatie daar om vraagt. Ook bevestigt hij dat het onderzoek officieel door Oekraïne is overgedragen aan Nederland.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid, die het internationale onderzoek naar de ramp leidt, krijgt hulp van experts uit Australië, Frankrijk, Duitsland, Indonesië, Italië, Maleisië, Rusland, Oekraïne, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Ook luchtvaartorganisaties ICAO en EASA helpen mee. Verder hebben nog enkele landen hun medewerking aangeboden.

Het internationale team van onderzoekers werkt dinsdag op dezelfde plek in het rampgebied van vlucht MH17 als maandag, zo liet hoofd van de repatriëringsmissie Pieter-Jaap Aalbersberg maandagavond weten.

De experts kregen maandag te maken met 'moeizame omstandigheden' door beschietingen in de buurt. Ze konden daardoor hun geplande werkzaamheden niet afronden.

Dossier vliegramp | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Het conflict in Oost-Oekraïne