De inzet van honderden politiemensen voor het onderzoek naar de vliegramp met vlucht MH17 heeft invloed op het overige politiewerk. 

Volgens voorzitter van politievakbond ACP Gerrit van de Kamp willen collega's "niets liever dan met hart en ziel bijdragen aan het onderzoek", maar hebben de inspanningen wel effect op het 'andere' politiewerk.

Politiemedewerkers hebben dat volgens Van de Kamp de afgelopen dagen ook ervaren. "Zowel op straat als binnen de opsporing. Het is goed om daar transparant en open over te zijn."

Een recent voorbeeld is volgens ACP een overval waarbij een vuurwapen werd gebruikt.

"De collega's moesten als gevolg van de beperkte capaciteit ruim twee uur wachten op de forensische opsporing in plaats van de normale twintig tot dertig minuten", aldus de bond die de gevolgen 'logisch' en 'uitlegbaar' vindt.

"We zijn van mening dat hiervoor begrip bestaat bij burgers en dat het hierover geven van duidelijkheid recht doet aan de inzet van alle politiemensen", aldus Van de Kamp. Namens de politie nemen onder andere forensische experts en familierechercheurs deel aan het onderzoek naar MH17.

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Dossier vliegramp Oekraïne | Het conflict in Oost-Oekraïne