De marechaussees die meewerken aan de repatriëringsmissie in het oosten van Oekraïne zouden op de plaats waar vlucht MH17 neerstortte een kamp moeten opzetten.

Ze kunnen er dan de nacht doorbrengen, waardoor minder tijd verloren gaat aan reizen. Dat stelt de vakbond van officieren en burgerpersoneel GOV/MHB.

"Verplaatsen in een oorlogsgebied is het gevaarlijkste wat er is. Het wisselen van terrein tussen bezetters en belegerden, en zelfs nog betwist terrein, is vragen om problemen en obstructie", stelt voorzitter van de bond Ruud Vermeulen.

Volgens de bond weten de marechaussees hoe ze onder minimale omstandigheden kunnen overleven. "Zij hebben geen hotels nodig, maar nemen hun eigen tentje en slaapzak mee."

"Eten gevechtsrantsoenen en hebben de conditie en het uithoudingsvermogen om van de vroege ochtend tot de late avond, zolang het daglicht is, te zoeken naar slachtoffers. Wanneer de oorlogshandelingen dichtbij komen, weten zij hoe te handelen."

Basiskamp

Defensie ziet niets in het plan van GOV/MHB. "Het verhoogt onnodig de risico's voor onze mensen ter plekke", zegt een woordvoerder maandagochtend in De Telegraaf.

Hij wijst er bovendien op dat de onderzoekers inmiddels al enkele dagen het gebied goed hebben kunnen bereiken nu het basiskamp is verplaatst van Donetsk naar het noordelijker gelegen Soledar.

Dossier vliegramp | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Het conflict in Oost-Oekraïne