Het eerste onderzoek naar de gesprekken in de cockpit van de neergehaalde vlucht MH17 zou niet op vreemde gebeurtenissen wijzen. 

Dat schrijft de Maleisische krant New Strait Times zondag op gezag van een bron dicht bij het onderzoek naar de crash in Oekraïne. 

De zwarte dozen werden enkele dagen na de crash overgebracht naar Groot-Brittannië voor onderzoek.

"De laatste stem was niet die van de piloot", aldus de bron. "Nee, er was geen aanwijzing dat de piloten iets raars zagen of het gevoel hadden dat er iets mis was."

Verdere mededelingen wilde de bron in het belang van het onderzoek niet doen. Volgens de krant kan het feit dat de piloten geen onraad bespeurden erop wijzen dat wat er gebeurde heel plotseling was.

Voice recorder

De gesprekken die piloten van een vliegtuig met elkaar en met de luchtverkeersleiders voeren worden opgenomen op de zogeheten cockpit voice recorder, een van de twee zwarte dozen van een vliegtuig.

De andere zwarte doos registreert technische vluchtgegevens. Beide zwarte dozen werden kort na de ramp gevonden en geborgen.

Onderzoek

De Boeing 777 van Malaysia Airlines op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur stortte 17 juli neer in het oosten van Oekraïne, boven door pro-Russische separatisten beheerst gebied. Het toestel werd neergehaald, mogelijk door een raket. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven.

Het internationale onderzoek naar de oorzaak van de ramp staat onder leiding van de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid, mede omdat twee derde van de slachtoffers de Nederlandse nationaliteit had.

Volgens de bron van de New Strait Times verschijnt volgende week een eerste verslag van het onderzoek naar de oorzaak van de ramp. Volgens regels van de VN-burgerluchtvaartorganisatie ICAO moet zo'n verslag binnen dertig dagen na een ongeval worden gepubliceerd.

Dossier vliegramp | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Het conflict in Oost-Oekraïne