Nederlandse en Australische experts zijn zondagochtend aan het werk gegaan op de rampplek van MH17 in Oekraïne. Tegen 15.00 uur Nederlandse tijd waren de werkzaamheden voor de derde dag afgerond.

Dat liet het ministerie van Veiligheid en Justitie weten.

Het team vertrok zondagochtend vroeg van de basis in Soledar en kwam rond 9.00 uur (Nederlandse tijd) aan in het rampgebied.

Het doel was om ten noordoosten van het dorp Rozsypne te gaan zoeken. Op die plek liggen wrakstukken van het neergestorte toestel van Malaysia Airlines. Het repatriëringsteam zoekt naar stoffelijke resten en bezittingen van slachtoffers.

Vrijdag en zaterdag werd gezocht bij een kippenboerderij in Grabovo.

Vondsten

De vondsten die vrijdag en zaterdag zijn gedaan, zijn zondag in Charkov aangekomen, meldt het Duitse persbureau DPA. De menselijke resten en de persoonlijke bezittingen zijn met een koelwagen naar Charkov vervoerd. Ze worden daar in een loods opgeslagen voordat ze uiteindelijk naar Nederland zullen worden gevlogen. 

In Charkov staan onder meer Nederlandse, Australische en Maleisische experts klaar om de geborgen stoffelijke overschotten aan een eerste forensische scan te onderwerpen. Dat gaat op dezelfde manier als bij de eerder naar Nederland overgevlogen resten.

De forensisch experts in Charkov werken in een loods. Ze dragen overalls, hoofdbedekking, handschoenen, mondkapjes en een veiligheidsbril. Dit om het bergings- en indentificatieproces zo zorgvuldig mogelijk te laten verlopen. De experts scannen de vondsten uit het veld, controleren of alles goed verpakt is en registreren alles dat wordt aangeleverd.

Bezoek

Het hoofd van de repatriëringsmissie Pieter-Jaap Aalbersberg heeft zondag samen met Australiërs en Maleisiërs een bezoek gebracht aan de missie in Soledar. Ze waren daar voor overleg over de operatie met de commandant in Soledar, kolonel Kees Kuijs van de marechaussee.

Het missiehoofd reist zondagmiddag door naar Charkov. Daar gaat hij overleggen met de lokale autoriteiten, meldt zijn woordvoerster. Zondagavond keert hij weer terug naar Kiev.

Maandag

Aalbersberg zei zaterdag dat er naar verwachting maandag of later een vliegtuig met de stoffelijke resten en spullen van de slachtoffers van Charkov naar Nederland kan vliegen.

Wanneer de doodskisten naar Eindhoven worden gevlogen, zullen die in Nederland met hetzelfde ceremonieel worden ontvangen als de eerdere vluchten. Daarna rijdt een rouwstoet naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum, voor identificatie.

Wachten

Vrijdag konden de experts na dagen wachten eindelijk de rampplek bereiken voor verder onderzoek. Tot die tijd was het te gevaarlijk om naar het gebied af te reizen door gevechten tussen Russische separatisten en het Oekraïens leger.

Het repatriëringsteam dat vrijdag werkzaam was op de rampplek heeft in Soledar kwartier gemaakt op een campus. Vanuit die plek wordt de rest van de missie opgebouwd.

Gevochten

In de omgeving van het rampgebied wordt zondagmorgen opnieuw flink gevochten. In en om de steden Loehansk en Donetsk, die in handen zijn van de rebellen, zijn zaterdag en zondag in totaal negen burgers omgekomen, melden de Oekraïense autoriteiten.

Het regeringsleger heeft de afgelopen week meerdere dorpen in Oost-Oekraïne heroverd. De meeste rebellen bevinden zich nu in Loehansk en Donetsk. In die steden is veel infrastructuur vernietigd, waardoor een deel van de inwoners zonder water en elektriciteit zit. Ook telefoonlijnen werken niet altijd naar behoren.

Dossier vliegramp | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Het conflict in Oost-Oekraïne