Zaterdagmiddag is geschoten in het rampgebied van MH17 in Oost-Oekraïne. 

Dat gebeurde echter op zo'n afstand van de plek waar Nederlandse en Australische experts naar stoffelijke resten zoeken, dat zij hun werk niet hoefden te staken.

Dat laat een woordvoerster van de repatriëringsmissie weten. Het rampgebied is kilometers breed.

De zegsvrouw kan bevestigen dat er is geschoten "maar de OVSE heeft dat niet beoordeeld als een dreigende situatie." Waarmee is geschoten en of dat een gericht schot of een 'verdwaalde' kogel of granaat was, is niet duidelijk.

Een woordvoerder van de marechaussee, die zelf bij het onderzoek aanwezig is, liet weten "gewoon met de lunch bezig te zijn". Hij hoorde in de verte "regelmatig knallen", zonder dat die van invloed zijn op de repatriëringsmissie. "Maar als het onveilig wordt, gaan we wel weg."

De onderzoekers zijn zaterdag voor de tweede dag op rij aan het werk op de plek waar vlucht MH17 ruim twee weken geleden neerstortte. In totaal zijn zaterdag zo'n zeventig experts van de repatriëringsmissie en acht waarnemers van de OVSE in het rampgebied.

Experts

Om 15.00 uur maakte het Ministerie van Veiligheid en Justitie bekend dat de experts hun werkzaamheden voor die dag hebben afgerond. Een van de vijf als belangrijk gemarkeerde locaties (kippenboerderij) is geheel doorzocht. 

Volgens het ministerie zijn alle gevonden menselijke resten meegenomen naar de basis in Soledar, waar ze zullen worden geborgen. Vervolgens zullen deze, samen met de op vrijdag gevonden stoffelijke overschotten, zo snel mogelijk naar Nederland worden overgebracht.

De vondsten gaan zaterdag nog met de koelwagen naar Charkov. Ze worden daar gebracht naar het logistiek en facilitair centrum, zegt het hoofd van de repatriëringsmissie Pieter-Jaap Aalbersberg zaterdag.

Ook het DNA-materiaal en de persoonlijke bezittingen die in het mortuarium in Donetsk lagen opgeslagen, gaan met deze koelwagen mee. In Charkov staan onder meer Nederlandse, Australische en Maleisische experts klaar om de geborgen stoffelijke overschotten aan een eerste forensische scan te onderwerpen. Dat gaat op dezelfde manier als bij de eerder naar Nederland overgevlogen resten.

Vliegtuig

Volgens Aalbersberg kan er naar verwachting dan maandag of later een vliegtuig met de stoffelijke resten en spullen van de slachtoffers van Charkov naar Nederland vliegen. Wanneer de doodskisten naar Eindhoven worden gevlogen, zullen die in Nederland met hetzelfde ceremonieel worden ontvangen als de eerdere vluchten. Daarna rijdt een rouwstoet naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum, voor identificatie.

Zondag is het doel om ten noordoosten van het dorp Rozsypne te gaan zoeken. Op die plek liggen wrakstukken van het neergestorte toestel van Malaysia Airlines.

''Verder wordt dan de missie zoals aangekondigd verder opgebouwd. Als de veiligheidssituatie het toelaat, gaan maandag vijf zoekteams van elk twintig experts zoeken en bergen", zegt Aalbersberg. ''De missie is dan volledig op sterkte."

België

België gaat helpen bij de repatriëringsmissie. Op verzoek van Nederland reizen twee politiespeurhonden en hun begeleiders dit weekend naar het rampgebied af. Zij komen uiterlijk zondag 10 augustus terug, laat het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdag weten. Bij de ramp kwamen ook enkele Belgen om.

De speurhonden moeten helpen bij het terugvinden van lichamen van de slachtoffers. "Om het onderzoek op het terrein te versnellen en zodoende bij te dragen tot het sneller overdragen van de lichamen aan de families van de slachtoffers, antwoordt België positief op het verzoek van onze Nederlandse buren", aldus Binnenlandse Zaken in een persbericht.

Gevechten

Buiten het rampgebied wordt zaterdag opnieuw flink gevochten tussen de separatisten en het Oekraïense leger. In de steden Donetsk en Loehansk, die in handen zijn van rebellen, is veel infrastructuur verwoest. De stroom zou zijn uitgevallen en er dreigt een tekort aan water.

Volgens luitenant-kolonel Andrej Lysenko van de Oekraïense veiligheidsraad hebben rebellen vrijdag een drone van het regeringsleger uit de lucht geschoten. De separatisten zouden een Buk-luchtdoelraket hebben gebruikt, vergelijkbaar met het type raket dat twee weken geleden een einde maakte aan vlucht MH17. Ook zei Lysenko dat het leger twee voorsteden van Donetsk heeft heroverd.

Dossier vliegramp | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Het conflict in Oost-Oekraïne