De Nederlandse en Australische experts zijn voor vrijdag klaar op de rampplek van Malaysia Airlines vlucht 17 in Oekraïne. Alle gevonden menselijke resten zijn geborgen in Soledar en worden zaterdag naar Charkov gebracht. 

Dat heeft hoofd van de repatriëringsmissie Pieter-Jaap Aalbersberg vrijdagavond bekend gemaakt in Kiev. Het is niet bekend om hoeveel resten het gaat. Volgens Aalbersberg zijn er vrijdag alleen resten gevonden, geen lichamen. Er zijn ook persoonlijke bezittingen gevonden.

"Er is gezocht op de locatie die gisteren is verkend'', zei Aalbersberg. "Dat is in het dorpje Grabovo, nabij een kippenboerderij. Dit is dicht bij de plek waar de romp van het vliegtuig ligt. Een gedeelte van deze plaats is afgezocht.''

De internationale politiemensen en experts van het team werken op de rampplek via protocollen. Aalbersberg: "Er zijn twee rollen. Die van zoeker: zij doorzoeken het gebied en markeren belangrijke punten. En die van berger: zij werken in beschermende kleding en met handschoenen. De overige politiemensen verrichten werkzaamheden als het dragen van geborgen materialen.''

In principe wordt alles wat wordt gevonden op de rampplek eerst gefotografeerd. Daarna wordt het door de berger in zakken gedaan. Alle zakken krijgen een label en worden met brancards afgevoerd, vertelt de missieleider.

"Bij de kippenboerderij is vandaag van 14.00 uur tot 16.15 uur gezocht door dertig experts. Hierbij zijn meerdere delen van stoffelijke overschotten gevonden. Deze zijn alle afzonderlijk verpakt en geborgen.''

Verder zijn er veel persoonlijke bezittingen veiliggesteld. Aalbersberg: "Ook deze zijn allemaal separaat verpakt, in grote zakken verzameld en op de terugweg meegenomen door het team. Alles wordt nu zo snel mogelijk via Charkov naar Nederland gebracht. We hopen dat de start van de werkzaamheden en het bergen van deze stoffelijke overschotten de nabestaanden wat troost biedt.''

Charkov

Charkov is de startlocatie van de luchtbrug met Nederland. Daar staat een team van Nederlandse, Australische en Maleisische specialisten klaar om de stoffelijke overschotten en de persoonlijke bezittingen na een eerste forensische scan zo snel mogelijk naar Nederland over te brengen.

De stoffelijke overschotten zullen via Charkov naar Eindhoven worden gevlogen. Daar wordt een ceremonie georganiseerd die overeen zal komen met de plechtigheden die eerder in het kader van de repatriëring werden gehouden. Dat meldde premier Mark Rutte vrijdag in een persconferentie. Wanneer het vliegtuig vertrekt uit Charkov, is niet bekend. 

Soledar

Het repatriëringsteam dat vrijdag werkzaam was op de rampplek en zich heeft verplaatst naar Soledar, maakt kwartier op een campus daar. De komende dagen wordt ook de rest van de missie daar zo snel mogelijk opgebouwd.

De afgelopen 24 uur heeft het missieteam gezocht naar een nieuwe locatie, omdat de rampplek via het noorden makkelijker bereikbaar is, legt missieleider Pieter-Jaap Aalbersberg uit. ''Deze basis zal de verbinding gaan vormen tussen de hoofdlocatie Charkov en het zoekveld bij de rampplek. Soledar ligt bijna 90 kilometer ten noordwesten van de rampplek."

"Er staat daar een school, een sportcomplex en een polikliniek waar we gebruik van kunnen maken'', vertelt Aalbersberg. "Vannacht zullen ongeveer 120 leden van het repatriëringsteam daar slapen, dit is inclusief het team dat vandaag op de rampplek heeft gewerkt.''

Dat team wordt in Soledar opgevangen door een sociaal medisch team en krijgt morgen rust. Aalbersberg: "Deze mensen hebben vandaag zwaar werk verzet en we zijn trots op hun doorzettingsvermogen en hun volharding. Ze realiseren zich dat ze met belangrijk werk bezig zijn en die verantwoordelijkheid drukt zwaar op hun schouders.''

Volledige sterkte

Gezien de verdere opbouw van de missie, verwacht het hoofd van het team zaterdag met vier zoekteams van elk twintig experts te kunnen gaan zoeken. ''Zondag of maandag zullen we op de volledige sterkte komen van vijf teams en zijn we in 'full operation'.''

Hij verwacht dat alle werkzaamheden nog weken in beslag gaan nemen. Hij houdt ook een slag om de arm. ''Natuurlijk hangt een bezoek aan de rampplek onder meer af van de veiligheidssituatie.''

De komende dagen kan het team indien nodig duikers inzetten en gebruik maken van sonar. Ook zijn er twee speurhonden inzetbaar en worden er nog drie speurhonden ingevlogen. Verder zijn er ook onder meer kranen beschikbaar.

Geduld

Rutte zei vrijdag ook dat het geduld van alle betrokken op de proef wordt gesteld. "Maar vasthoudendheid blijkt te lonen", zei de premier over de herhaalde pogingen die zijn gedaan om op de rampplek te beginnen met het bergen van stoffelijke overschotten. "De eerste stap is gezet, maar de veiligheidssituatie wisselt. We moeten het iedere dag beoordelen. "

Het aantal mensen dat aan het werk is in het gebied in Oost-Oekraïne kan worden uitgebreid met zestig experts van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) en zestig marechaussees. Ook kunnen 68 Maleisiërs in het gebied aan het werk.

Het kabinet houdt eraan vast dat de marechaussees zonder wapens hun werk doen. De premier gaf aan internationaal maximale druk uit te blijven oefenen om het werk op de crashsite door te kunnen laten gaan. Donderdag sprak hij daar nog over met de Oekraïense president Petro Porosjenko.

Opluchting

Aalbersberg liet eerder op vrijdag al weten: "We zijn blij dat we ervoor kunnen zorgen dat deze stoffelijke overschotten nu naar Nederland vervoerd kunnen worden. We hopen dat dit voor de nabestaanden een troost zal zijn. Voor onze mensen is het een opluchting dat ze nu aan de slag zijn.''

Donderdag werden al DNA-monsters van slachtoffers en persoonlijke bezittingen meegenomen van de rampplek.

Bekijk beelden van het onderzoek op de rampplek:

Nabestaanden

Het identificatieteam in Hilversum heeft een tweede slachtoffer met de Nederlandse identiteit geïdentificeerd. De nabestaanden en de burgemeester van de woonplaats van de overledene zijn geïnformeerd. 

De Maleisische premier Najib Razak zei vrijdagmorgen bij zijn vertrek uit Nederland dat er ook al ''meerdere Maleisische slachtoffers'' zijn geïdentificeerd. Dat bericht is door de Nederlandse autoriteiten niet bevestigd.

Nabestaanden die meerdere mensen hebben verloren bij de vliegramp in Oost-Oekraïne kunnen ervoor kiezen om pas ingelicht te worden als alle naasten zijn geïdentificeerd. Het is daarom mogelijk dat er ondertussen al meer mensen zijn geïdentificeerd, maar dat het publiek daar nog niet van op de hoogte is gesteld. 

Elke vrijdag zal bericht worden hoeveel slachtoffers geïdentificeerd zijn.

Verkenning

Donderdag bereikten experts voor het eerst in dagen de rampplek, waar twee weken geleden de Boeing 777 van Malaysia Airlines neerstortte. Daarbij waren al twee Nederlandse en twee Australische experts aanwezig. Zij maakten deel uit van een verkenningsmissie van de OVSE.

Deze verkenningsmissie was goed verlopen en ook de terugreis ging zonder problemen. Bij terugkomst in Donetsk wist het team ook DNA-monsters van 25 slachtoffers en persoonlijke bezittingen van 27 slachtoffers in bezit te krijgen.

Onveiligheid

De reis werd eerder meerdere keren afgebroken vanwege de onveiligheid in het gebied. Het is er gevaarlijk omdat Pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger verwikkeld zijn in hevige gevechten.

Zo zijn in de nacht van donderdag op vrijdag zeker tien Oekraïense militairen omgekomen bij Sjarchtarsk, ten zuidwesten van de rampplek waar het wrak. De Oekraïense militairen liepen in een hinderlaag.

Een militaire woordvoerder sprak vrijdag op Twitter van 23 doden en 93 gewonden in 24 uur van strijd tegen terroristen. Hij beklemtoonde dat het om een totaal aantal slachtoffers aan Oekraïense zijde gaat op alle plaatsen waar in het oosten van Oekraïne in die 24 uur werd gevochten.

Hij zei ook dat het regeringsleger in Perevalsk, aan de hoofdweg tussen Donetsk en Loehansk, een luchtaanval op rebellen heeft uitgevoerd. Donetsk en Loehansk zijn bolwerken van de pro-Russische opstand in het oosten van het land. Tussen de steden is het wrak neergekomen van het vliegtuig.

Rusland en Oekraïne zullen de route die de verkenners van de OVSE donderdag hebben gebruikt om de rampplek te bereiken, openhouden. Als alles goed gaat, moet de volledige operatie tegen het einde van het weekend zijn ingericht. Zo'n vijf zoekteams zullen dan waarschijnlijk enkele weken bezig zijn.

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp | Het conflict in Oost-Oekraïne