Meerdere Maleisische slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne zijn inmiddels geïdentificeerd.

Dat heeft de Maleisische premier Najib Razak vrijdag in Amsterdam gezegd tegen staatspersbureau Bernama, vlak voor zijn vertrek uit Nederland. Hij noemde geen aantallen.

Razak sprak donderdag in Hilversum met de onderzoekers die daar proberen de identiteit van de stoffelijke overschotten vast te stellen. Ook legde hij een krans bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne, waar de lichamen en lichaamsdelen naartoe zijn gebracht.

Het vliegtuig van Malaysia Airlines werd op 17 juli neergehaald boven het oosten van Oekraïne, tijdens een vlucht van Amsterdam naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Alle 298 inzittenden kwamen om. Onder de doden zijn 43 Maleisiërs, van wie twee ook een Nederlands paspoort hadden.

Rouw

Nederland bracht afgelopen zaterdag naar buiten dat het eerste slachtoffer was geïdentificeerd. Vrijdag werd bekend dat er een tweede Nederlander is geïdentificeerd. Het is niet bekend van hoeveel lichamen de identiteit inmiddels is vastgesteld.

Het is nog niet bekend wanneer de lichamen van de omgekomen Maleisiërs kunnen worden vrijgegeven en naar Maleisië kunnen worden gebracht. Op die dag heeft het land een dag van nationale rouw, kondigde Razak aan. ''De details worden bekendgemaakt wanneer het zover is'', voegde hij eraan toe.

Razak had in Nederland ook een ontmoeting met collega-premier Mark Rutte. Ze tekenden samen een condoleanceregister. Razak schreef een pagina vol. De Maleisische premier verloor bij de ramp zijn stiefgrootmoeder.

Dossier vliegramp | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Het conflict in Oost-Oekraïne