Oekraïne en de pro-Russische separatisten die in het land actief zijn gaan zo snel mogelijk gevangenen uitwisselen. 

Dat is donderdag besloten op een bespreking in het Wit-Russische Minsk, waar ook vertegenwoordigers van Rusland en de Organisatie voor Samenwerking en Veiligheid in Europa (OVSE) bij aanwezig waren.

De bijeenkomst was een initiatief van de Oekraïense president Petro Porosjenko en werd op uitnodiging van de Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko in Minsk gehouden.

Hoeveel gevangenen er worden uitgewisseld is onduidelijk, maar in een verklaring van de OVSE die na het overleg werd uitgestuurd wordt gesproken van een 'aanzienlijk' aantal.

De zogenoemde contactgroep is het er over eens dat het vrijlaten van gijzelaars en andere mensen die illegaal gevangen worden gehouden een belangrijke stap is richting een wederzijds en langdurig staakt-het-vuren.

De deelnemers aan het overleg kwamen verder overeen dat zodra er een wapenstilstand wordt gesloten, er een mechanisme moet komen om toe te zien op de naleving ervan. Hier moet de OVSE uitdrukkelijk bij betrokken worden.

Vliegramp

De gesprekspartners zeiden blij te zijn dat de waarnemers van de OVSE donderdag eindelijk de rampplek van de vliegramp konden bereiken.

De afgelopen dagen lukte dat niet vanwege hevige gevechten in de regio. De strijdende partijen gaan hun best doen om ervoor te zorgen dat de onderzoekers naar het rampgebied kunnen net zolang tot hun werk is afgerond.

Volgende week praten de partijen verder.

Sancties

Het Europese pakket economische sancties tegen Rusland gaat vrijdag in. Russische banken die voor 50 procent of meer in handen zijn van de staat, krijgen niet langer toegang tot de Europese kapitaalmarkt. Het wordt daardoor moeilijker voor Rusland om geld op te halen.

Dinsdag besloten de ambassadeurs van de 28 EU-landen om zware economische sancties in te stellen tegen Rusland wegens de Russische agressie en bemoeienis in buurland Oekraïne en de annexatie van het Oekraïense schiereiland De Krim.

Europa probeert al maanden Rusland onder druk te zetten, maar zware economische maatregelen nemen durfde Europa niet aan. De druppel die de emmer deed overlopen was het neerschieten van een passagierstoestel van Malaysia Airlines door vermoedelijk separatisten die steun krijgen uit Moskou.

Volgens kredietbeoordelaar Moody's hebben Russische bedrijven en banken voldoende financiële reserves om Europese en Amerikaanse sancties de komende tijd het hoofd te kunnen bieden.

Dossier vliegramp | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Het conflict in Oost-Oekraïne