Verkenners van de OVSE zijn er donderdag in geslaagd de wrakstukken van de neergehaalde Boeing in Oost-Oekraïne te bereiken. 

Kort na aankomst namen ze een moment stilte in acht om de slachtoffers van de vliegramp, precies twee weken geleden, te herdenken.

In de drie auto's zaten ook Nederlanders en een aantal Australische experts. Het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigde dat de groep op de rampplek is aangekomen.

"Het team zal ter plaatse nadere verkenningen uitvoeren. Op dit moment gaat het alleen om een verkenning, zodat bij een volgend bezoek zo snel mogelijk tot zoeken over kan worden gegaan."

Donderdag tegen 18.00 uur stelde de OVSE dat de verkenningsmissie goed is verlopen. "Het was een succesvolle dag. We hebben het rampgebied zonder incidenten bereikt'', aldus het plaatsvervangend hoofd van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, Alexander Hug.

Ook de terugreis naar Donetsk verliep zonder problemen. De geslaagde verkenning wordt gezien als een belangrijke stap. 

Bekijk de beelden:

Beschietingen

Het team in de OVSE-auto's lijkt niets te hebben meegekregen van de beschieting op enkele kilometers van het rampgebied. Journalisten moesten daardoor rechtsomkeert maken.  

Kiev had donderdag een 'dag van rust' in de omgeving van de rampplek beloofd. Het is niet bekend welk kamp heeft geschoten.

In de afgelopen dagen werd de reis meerdere keren afgebroken. Het was onderweg te gevaarlijk door gevechten tussen separatisten en het Oekraïense regeringsleger.

DNA

Ook is het het repatriëringsteam donderdag gelukt om DNA-monsters van 25 slachtoffers in bezit te krijgen. Dat meldde het hoofd van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg.

"Ook persoonlijke bezittingen van 27 slachtoffers zijn nu in ons bezit. De spullen en het DNA-materiaal lagen in het mortuarium in Donetsk en zijn overgedragen aan de Nederlandse en Australische experts.''

"We plannen om het DNA-materiaal en de spullen vrijdag van Donetsk naar Charkov te brengen. Daar doen we de eerste forensische check. Daarna zullen we deze belangrijke zaken zo snel mogelijk verschepen naar Nederland.''

De komende dagen zal het repatriëringsteam elke dag proberen de rampplek te bereiken om te zoeken. Dat zegt de leider van de missie, Pieter-Jaap Aalbersberg.

"Dit zal de eerste dagen nog in beperkte mate geschieden. Enerzijds omdat we slechts toestemming hebben voor tussen de veertig en vijftig experts op het terrein, anderzijds omdat de logistiek nu pas kan worden ingericht op de huidige toegangslocatie van het terrein.''

"U hebt gezien dat de afstanden groot zijn'', verduidelijkt hij. "Lange reistijden, een complex terrein en de wisselende veiligheidssituatie zijn belangrijke factoren. Indien wij ongehinderde toegang tot het terrein blijven krijgen, verwacht ik dat naast het dagelijks zoeken, wij tegen het einde van het weekend de volledige bergingsoperatie hebben ingericht.''

''De veiligheidssituatie is nog zeer instabiel, waardoor we geen absolute zekerheid hebben of het op korte termijn gaat lukken om met het hele team op de rampplek te komen'', legt Aalbersberg uit. ''Maar we zijn wel hoopvoller gestemd dan gisteren.''

Diepe indruk

Volgens Aalbersberg heeft de aankomst op de rampplek donderdag "een diepe indruk op onze mensen gemaakt''. "Ze werden daar letterlijk stil van.''

"Rond 14.00 uur kwamen ze aan op een van de zoeklocaties bij de rampplek'', vertelt Aalbersberg. "Daar zijn ze meer dan een uur geweest. Rond 15.15 uur zijn de verkenners teruggekeerd naar Donetsk.''

Het is belangrijk om via de OVSE in overleg te blijven met alle betrokken partijen. Dit om ervoor te zorgen dat ook de grote groep experts in het rampgebied kan komen, om stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen te bergen, benadrukt de missieleider. ''Zoals eerder gezegd, vinden wij dat de nabestaanden de stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen zo snel mogelijk terug moeten krijgen.''

Hij is blij dat het zijn team donderdag, precies twee weken na het neerstorten van het vliegtuig, voor het eerst is gelukt om op de rampplek te komen. ''Daar zijn we zeer blij mee. Het ging om verkenners, die onder begeleiding van de OVSE de veiligheid van de route in kaart hebben gebracht en het gebied ter plaatse hebben bekeken.''

Poging

Vrijdag doet het repatriëringsteam weer een poging om de rampplek te bereiken. Als dat lukt, zullen de experts op enkele plekken in het rampgebied kleine zoektochten uitvoeren.

Aalbersberg mikt er uiteindelijk op om vijf zoekteams in te zetten. Als het repatriëringsteam volledig operationeel op de plek van de ramp is, dan heeft het daar nog enkele weken werk.

Aalbersberg zegt dat het team ook over speurhonden beschikt. Of en wanneer die in actie komen, is nog niet duidelijk. Dat hangt van de omstandigheden af.

Route

Rusland en Oekraïne zullen de route die de verkenners van de OVSE donderdag hebben gebruikt om de rampplek te bereiken, openhouden.

Dat zijn vertegenwoordigers van de twee landen overeengekomen tijdens gesprekken in Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland, zo maakte de Oekraïense regering donderdag bekend.

Spullen

De Oekraïense vicepremier Volodymyr Hrojsman zei donderdag in Kiev dat de wagon met spullen van de slachtoffers binnen twee dagen moeten worden overgedragen aan de onderzoekers. Ook daar hebben Rusland, Oekraïne en de OVSE in een overleg afspraken over gemaakt. 

De trein staat nu nog in Torez, gebied dat in handen is van pro-Russische separatisten. Het is volgens Hrojsman de bedoeling dat de spullen naar Kiev of Charkov worden gebracht. 

196

Intussen is het aantal Nederlanders dat door de vliegramp is omgekomen in Oost-Oekraïne donderdag bijgesteld naar 196.

Een persoon aan boord van het vliegtuig bleek naast een Maleisisch paspoort ook een Nederlands paspoort te hebben. Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie. 

Het is de derde keer dat het aantal Nederlandse slachtoffers omhoog is bijgesteld. Bij de vliegramp kwamen op 17 juli 298 mensen om het leven. De Boeing 777 van Malaysia Airlines werd naar alle waarschijnlijkheid met een luchtdoelraket uit de lucht geschoten. 

Na het opmaken van de lijst met passagiers en bemanningsleden stond het aantal Nederlandse doden aanvankelijk op 192. Daarna bleek dat een Maleisische man, een Duitse vrouw en een Indonesisch meisje van nog geen twee jaar oud ook een Nederlands paspoort hadden. Donderdag is daar dus een Maleisisch-Nederlandse passagier bij gekomen.

Kisten

Een week geleden kwamen in totaal 227 kisten met stoffelijke overschotten naar Nederland. Ze werden op vier achtereenvolgende dagen vanuit Oekraïne naar Eindhoven gevlogen. Daarna gingen ze vervolgens met rouwstoeten naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum.

Specialisten proberen daar de lichamen te identificeren. Afgelopen zaterdag werd bekend dat het eerste slachtoffer is geïdentificeerd. De familie en de burgemeester van de woonplaats zijn geïnformeerd, maar de identiteit is niet naar buiten gebracht.

LTFO neemt DNA af van alle slachtoffers

Dossier vliegramp | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp | Het conflict in Oost-Oekraïne