Verkenners van de OVSE zijn er donderdag in geslaagd de wrakstukken van de neergehaalde Boeing van Malaysia Airlines in Oost-Oekraïne te bereiken.

Dat meldt de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Kort na aankomst namen ze een moment stilte in acht om de slachtoffers van de vliegramp, precies twee weken geleden, te herdenken.

In de drie auto's zitten ook Nederlanders en een aantal Australische experts. Een ander deel van het konvooi werd tegengehouden en is nog onderweg naar de rampplek.

Het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigt dat de groep op de rampplek is aangekomen. "Het team zal ter plaatse nadere verkenningen uitvoeren. Op dit moment gaat het alleen om een verkenning, zodat bij een volgend bezoek zo snel mogelijk tot zoeken over kan worden gegaan."

In de afgelopen dagen werd de reis meerdere keren afgebroken. Het was onderweg te gevaarlijk door gevechten tussen separatisten en het Oekraïense regeringsleger.

Artilleriebeschietingen

In het konvooi zaten ook enkele Nederlandse journalisten. Zij werden in de buurt van de rampplek tegengehouden door een rebel die in de lucht schoot. Volgens verschillende verslaggevers waren er artilleriebeschietingen. Er werden zeker vier inslagen geteld.

Kiev beloofde donderdag een 'dag van rust' in de omgeving van de rampplek. 

Rusland

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is niet op de hoogte van de wens van de Russische experts om donderdag ook een bezoek aan de rampplek te brengen. Rusland zegt dat zijn specialisten willen samenwerken met de internationale collega's "om de staat van de delen van het vliegtuig te onderzoeken".

"Wij kennen dit bericht alleen uit de media'', zegt Wim van der Weegen van de OVV, dat het internationale onderzoek naar de oorzaak van de vliegramp leidt. Hij wijst erop dat Rusland wel deel uitmaakt van het internationale onderzoek.

"Zo was er een Russische onderzoeker bij het uitlezen van de zwarte dozen en heeft onze onderzoeksleider vanmiddag een gesprek met een delegatie van de Russische onderzoekers."

De onderzoeksraad heeft volgens Van der Weegen aan de Russische collega's gevraagd om radarbeelden van de ramp. ''Het gaat vanmiddag om een inhoudelijk overleg over het onderzoek'', vertelt hij. ''Daarom doen we daar na afloop geen mededelingen over.''

Blij

Leider Pieter-Jaap Aalbersberg van de repatriëringsmissie in Oekraïne is blij dat de missie eindelijk bij de rampplek is aangekomen.

"Ik ben zeer blij dat het vandaag, precies twee weken na het neerstorten van vlucht MH17, voor het eerst is gelukt om met ons team op de rampplek te komen."

Premier Rutte

Premier Mark Rutte stelde eerder op donderdag in een persconferentie dat hij er rekening mee hield dat de rampplek de komende dagen niet bereikbaar zou zijn. 

"Maar u kunt er van op aan dat wij iedere dag opnieuw zullen proberen de plek van de ramp te bereiken, zodat de experts hun werk kunnen doen", aldus Rutte.

Ramp

Bij de ramp met de Boeing 777 van Malaysia Airlines kwamen op 17 juli 298 mensen, van wie 195 Nederlanders, om het leven. Het vliegtuig is naar alle waarschijnlijkheid uit de lucht geschoten. 

Vorige week werden 227 doodskisten naar Nederland gebracht. Het is niet bekend hoeveel stoffelijke overschotten inmiddels zijn geborgen en hoeveel lichamen nog in het rampgebied liggen. De Nederlandse forensische experts willen de resterende lichamen vinden en naar Nederland brengen.

Dossier vliegramp | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp | Het conflict in Oost-Oekraïne