Het Europees pakket economische sancties tegen Rusland is door alle EU-landen aangenomen.

De schriftelijke procedure is gesloten, meldde een woordvoerder van de Europese Commissie donderdag. Later op de dag zal het hele pakket officieel gepubliceerd worden. De strafmaatregelen worden vrijdag van kracht.

Zo krijgen Russische banken die voor 50 procent of meer in handen zijn van de staat niet langer toegang tot de Europese kapitaalmarkt. Het wordt daardoor moeilijker voor Rusland om geld op te halen. De getroffen banken zijn de Sberbank, de VTB Bank, de Gazprombank, de Vnesheconombank en de Rosselkhozbank.

Ook komen er een verbod op de levering van wapens. Het gaat daarbij om nieuwe contracten. Frankrijk mag een eerder gemaakte levering van twee oorlogsschepen wel nakomen. Er komen ook beperkingen voor de uitvoer van producten zoals nachtkijkers, helmen en kogelvrije vesten. Daarnaast mag er niet langer hoogwaardige technologie worden geleverd voor de winning van olie via onder meer diepzeeboringen. Maar ook bepaalde pijpen en boren mogen niet meer naar Rusland geëxporteerd worden.

Agressie

Dinsdag besloten de ambassadeurs van de 28 EU-landen om zware economische sancties in te stellen tegen Rusland wegens de Russische agressie en bemoeienis in buurland Oekraïne en de annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim. Die moesten schriftelijk goedgekeurd worden door alle hoofdsteden.

Europa probeert al maanden Rusland onder druk te zetten maar zware economische maatregelen nemen durfde Europa niet aan. De druppel die de emmer deed overlopen was het neerschieten van een passagierstoestel van Malaysia Airlines door vermoedelijk separatisten die steun krijgen uit Moskou.

Rusland heeft al gedreigd als represaille de energieprijzen voor de EU op te schroeven.

 Vrijdag stopt het land met de invoer uit Oekraïne van soja, sojameel en zonnebloempitten. Dat meldt het persbureau Interfax op basis van informatie van een organisatie voor veterinair en plantkundig toezicht.

Eerder schortte Rusland onder andere de invoer op van vruchtensap uit Oekraïne en groente en fruit uit Polen.

Overzicht sancties EU tegen Rusland I Overzicht sancties Rusland tegen EU

Dossier vliegramp | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Het conflict in Oost-Oekraïne