Minister-president Najib Razak van Maleisië is donderdagochtend aangekomen op het Binnenhof in Den Haag voor een gesprek met zijn Nederlandse collega Mark Rutte. 

Ook Maleisië verloor mensen bij de ramp met Malaysia Airlines, twee weken geleden. Het toestel was onderweg van Amsterdam naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur, toen het boven Oekraïne werd neergehaald.

Na de ontmoeting gaven Rutte en Razak een gezamelijke persconferentie. Rutte zei onder meer dat hij er rekening mee houdt dat de rampplek ook de komende dagen nog onbereikbaar zal zijn voor de onderzoekers

Hij herhaalde dat Nederland, dat het onderzoek leidt, drie prioriteiten heeft: het repatriëren van slachtoffers en spullen, helderheid krijgen over toedracht en oorzaak van de crash, en zorgen dat de daders hun straf niet ontlopen. Daar is Razak ook alles aan gelegen. De families hebben recht op een waardige uitvaart voor hun dierbaren, aldus Razak.

Meeleven

"We vragen alle partijen de verloren levens en de plek des onheils te respecteren, zodat een onderzoek kan worden gedaan. De lange weg naar gerechtigheid begint met die stap", zei Razak. De problemen in Oekraïne zullen niet snel zijn opgelost, maar "de mensen aan boord van dat vliegtuig hadden daar geen rol in".

Maleisië en Nederland zijn verenigd in verdriet, constateerde hij. Razak zei erg mee te leven met de nabestaanden van de 298 slachtoffers, onder wie 195 Nederlanders. Hij prees de samenwerking met Nederland en Australië. Hij meldde dat 68 Maleisische politiemensen donderdag in Kiev zijn aangekomen om met de Nederlanders en Australiërs samen te werken.

Condoleanceregister

Na afloop tekenden hij en Rutte het condoleanceregister. Maleisië verloor meer dan veertig landgenoten door de ramp. Razak schreef een pagina vol in het register. Hij is zelf ook getroffen door de vliegtuigcrash. Onder de slachtoffers van de crash was zijn stiefgrootmoeder, bevestigde het Maleisische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Razak heeft 's middags een krans gelegd bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum. Daar proberen specialisten de identiteit vast te stellen van de stoffelijke overschotten die zijn geborgen na de vliegramp.

Achter gesloten deuren sprak Razak op de kazerne met de mensen die de slachtoffers proberen te identificeren. Onder hen zijn 24 Maleisische experts.

Bekijk beelden van de persconferentie:

Dossier vliegramp | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Het conflict in Oost-Oekraïne