Nabestaanden van slachtoffers van een grote Poolse vliegramp hebben donderdag een brief geschreven aan premier Mark Rutte.

Een Pools regeringsvliegtuig stortte in 2010 neer bij de Russische plaats Smolensk en een deel van de nabestaanden beschuldigt Rusland van betrokkenheid.

In de brief veroordelen ze de vermeende rol van Moskou bij de crash van het Malaysia-toestel en geven ze Rutte enkele tips.

De crash in 2010 kostte de Poolse president Lech Kaczynski en 95 andere hoogwaardigheidsbekleders het leven. ''We zien dat de geschiedenis zich herhaalt", schrijven de nabestaanden. ''We hebben 4 jaar geleden een soortgelijke tragedie meegemaakt. Het is de moeite waard om deze nare ervaring te delen met nieuwe slachtoffers'', aldus de nabestaanden.

Het onderzoek naar de ramp in 2010, dat in handen van de Russen lag, verliep net zo traag en ''niet volgens internationale standaarden'' als het recente drama.

De Russische onderzoekers concludeerden dat de ramp de schuld van Poolse functionarissen was. Een Poolse onderzoekscommissie wees andere oorzaken aan: de piloten vlogen te laag en te snel en waren slecht op de landing voorbereid, maar ook de Russen valt het één en ander te verwijten.

Het grondpersoneel op het vliegveld van Smolensk zou niet goed hebben gecommuniceerd en de lichten rondom de landingsbaan zouden niet naar behoren hebben gewerkt.

Dossier vliegramp | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Het conflict in Oost-Oekraïne